Украинската икономика се върна в рецесия заради продължаващото разпространение на

...
Украинската икономика се върна в рецесия заради продължаващото разпространение на
Коментари Харесай

Украйна отново е в техническа рецесия

Украинската стопанска система се върна в криза поради продължаващото разпространяване на болестта от COVID-19 и поради по-високите лихвени проценти, които би трябвало да овладеят инфлационния напън.

Брутният вътрешен продукт на страната през второто тримесечие се е свил със сезонно поправените 0.8% след понижението с 1.2% през предходните три месеца, демонстрират оповестените при започване на седмицата предварителни данни. На годишна база обаче продъжилият повече от година стопански спад е завършил с 5.4% растеж на Брутният вътрешен продукт, въпреки че анализатори предвиждаха той да доближи 7.3% годишно в интервала април-юни.

Въпреки че новите инфекции от ковид значително са нормализирани и по-голяма част от рестрикциите за попречване на разпрострението на болестта бяха отстранени през май, украинците са измежду европейските народи с най-ниско имунизационно ниво.Това е спънка пред стопанския напредък, който икономисти чакаха да бъде възроден от потреблението на семействата и от селското стопанство. Нещо повече, със своите едвам 6% имунизирани с две дози поданици от 41-милионното население на източноевропейската страна, мощно прилепчивият вид " делта " е напът да докара до нови ограничавания.  

Предварителните данни за икономическия напредък на Украйна демонстрират втората от началото на пандемията техническа криза в страната (при която Брутният вътрешен продукт се свива през две поредни тримесечия). Този факт несъмнено ще нанесе удар върху вложителите във варанти на Брутният вътрешен продукт - принадлежности, издадени през 2015-а при преструктурирането на дълга на страната, които носят приход на купувачите единствено при стопански напредък и въз основа на неговото ниво.

Оттук нататък стои въпросът до каква степен отстъплението при тази повторна техническа криза ще се отрази върху целогодишната прогноза. Украинската централна банка планува 3.8% нарастване на Брутният вътрешен продукт за цялата 2021-а, въпреки че се застрахова, че едномесечна стопанска карантина вследствие на разпространяването на вид " делта " на COVID-19 може да отнеме 0.6% от растежа.

Не е за занемаряване и заплахата от надалеч по-бурните насрещни ветрове, които може да изпрати инфлацията, тъй като тя към този момент принуждава централната банка да мисли за още лихвени покачвания отвън тазгодишните три нараствания на базовите кредитни разноски. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР