Ужасът на войната завинаги ще бележи живота най-невинните - децата.

...
Ужасът на войната завинаги ще бележи живота най-невинните - децата.
Коментари Харесай

Децата и войната - снимките, които няма да забравим

Ужасът на войната вечно ще бележи живота най-невинните - децата. Някои от тях мъчно схващат какво тъкмо се случва, други са принудени да пораснат прибързано. От началото на съветската инвазия по публични данни са починали 438 деца, 842 са ранени. Предполага се обаче, че действителният брой на жертвите е доста по-голям.

Над 5 млн. нямат достъп до обучение, а над 2 милиона са напуснали Украйна.





Година след началото на войната в Украйна ви припомняме част от най-емоционалните фрагменти, които раздрусаха света.





Само с една найлонова торбичка, писмо и телефонен номер, написан с химикал върху ръката му 11-годишният Хасан пропътува самичък 1 000 км от Запорожие до границата със Словакия. Майка му остана в Украйна, с цел да се грижи за баба му. Снимките на детето без компаньон развълнуваха света в първите седмици от войната. Историята на Хасан има благополучен край - той в този момент живее при брат си в Словакия.





Още едно украинско момче беше снимано да минава границата единствено. Видеото е от първите дни на войната на граничния пункт Медика в Полша. Така и не стана ясно кое е плачещото момченце, само че прочувствените фрагменти с обиколиха обществените мрежи.





Кадри от Мариупол. Хората, които се опитваха да избягат от бойните дейности, които се водеха в града, лепяха по колите си самоделни табели с надпис " деца ". Слагаха и икони с вяра да не станат цел на съветски обстрел.





7-годишната Амелия Анисович стана лице на вярата. Тя трогна света с песента си от бомбоубежище в Киев, до момента в който в града вият сирени. Амелия пее Let It Go ( " Слагам край " в българската версия) от кино лентата на " Дисни " " Замръзналото кралство ".





Сред разрушенията на Украйна екипът на Българска национална телевизия се срещна с 5-годишния Матвей от село Плоске. Той постоянно рисува в двора на локалното учебно заведение, седнало върху унищожени съветски танкове.

Историята на Матвей можете да видите тук:

Играта в разрушени или изоставени танкове е честа панорама в Украйна.



Стотици дами и деца от украинските градове Буча и Ипрен, които се намират покрай фронтовата линия, бяха евакуирани с влакове за Киев. Това бебе не може да се раздели с баща си, който не се знае дали ще види повече.

Вижте повече тук:









Децата, евакуирани от от металургичния комбинат " Азовстал " играят във краткотрайния лагер край Мариупол. Близо хиляда дами, деца и възрастни бяха блокирани в бомбоубежищата на завода, дружно със стотици ранени украински бойци. 6-месечно бебе беше измежду изведените от " Азовстал ".





Аниматори забавляват децата, които живеят в метрото в Харков, по време на съветската инвазия в града.





Украински деца играят във времените прюти, построени в спортни зали и игрища в Лвов. Пътят им е към границата на Украйна, а по-късно - неразбираем.

Стотици украински деца са прехвърляни в Русия и давани в приемни фамилии или осиновяване, демонстрира журналистическо следствие на най-големите публични медии в Европа - част от Мрежата за проверяваща публицистика на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Според украинските управляващи над 16 000 деца са отведени по разнообразни схеми в Русия - за летни лагери, за хирургически интервенции.

Прочетете повече тук:



Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия, Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР