Уилям Фридкин, носител на Оскар, режисьор на „Екзорсистът“, почина на 87

...
Режисьорът Уилям Фридкин позира с наградата си Златен лъв за
Коментари Харесай

 Режисьорът Уилям Фридкин позира с наградата си Режисьорът Уилям Фридкин позира с наградата си "Златен лъв" за цялостно творчество на 70-ото издание на Венецианския филмов фестивал във Венеция, Италия, в четвъртък, 29 август 2013 г. - Авторско право Andrew Medichini/Авторско право 2023 г. The AP. Всички права запазени. От Euronews  с AP, AFP Публикувано на 08/08/2023 - 09:26

Пускането на пазара на „Френската връзка“ и „Екзорсистът“ в бърза последователност през 70-те години накара критиците да приветстват Фридкин като водещ член на ново поколение холивудски режисьори

Носителят на "Оскар" режисьор, който стана световна звезда с излизането на филма "Екзорсистът" от 1973 г., Уилям Фридкин, почина на 87-годишна възраст.

РЕКЛАМА

Американският режисьор почина в понеделник в Лос Анджелис, потвърдиха пред пресата неговото семейство и представители.

Екзорсистът беше холивудски блокбъстър, базиран на бестселъра на Уилям Питър Блати за 12-годишно момиче, обладано от дявола.

Мъчителните сцени на обладаването на момичето и прекрасен актьорски състав, включително Линда Блеър в ролята на момичето, Елън Бърстин в ролята на нейната майка и Макс фон Сюдоу и Джейсън Милър в ролите на свещениците, които се опитват да прогонят дявола, помогна филмът да се превърне в боксофис сензация.

Беше толкова страшно за епохата си, че много зрители избягаха от киносалона, преди да свърши, а някои съобщиха, че не могат да спят с дни след това.

Филмът получи 10 номинации за Оскар, включително един за Фридкин като режисьор и спечели два, за сценария на Блати и за звук.

Но преди две години той спечели първия си Оскар за „Френската връзка“.

Филмът, базиран на истинска история, се занимава с усилията на детектив от полицията в Ню Йорк Джеймс „Попай“ Дойл да проследи французина Фернандо Рей, ръководител на голям тръбопровод за наркотици, насочващ хероин към Съединените щати. Съдържа една от най-вълнуващите сцени на преследване, снимани някога.

Филмът също така спечели награди "Оскар" за най-добър филм, сценарий и монтаж на филм и накара критиците да приветстват Фридкин, тогава само на 32 години, като водещ член на ново поколение режисьори.

Роден в Чикаго на 29 август 1939 г., Фридкин започва да работи в местни телевизионни продукции като тийнейджър.

Фридкин продължава да работи до смъртта си. Новият му филм, „The Caine Mutiny Court-Martial“, с участието на Кийфър Съдърланд, е насрочен за премиера на филмовия фестивал във Венеция следващия месец.

„Работата с Уилям Фридкин беше една от големите отличия в моята кариера, “, каза Съдърланд в изявление. „Моите съболезнования отиват на [съпругата му] Шери и семейството му.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР