Уикипедия се ползва всеки ден и повечето хора дори не

...
Уикипедия се ползва всеки ден и повечето хора дори не
Коментари Харесай

Уикипедия – защо себуанската е 2-ра в света, къде е българската

Уикипедия се употребява всеки ден и множеството хора даже не се замислят, от кое място и по какъв начин са вкарани в нея хиляди и милиони публикации. Дори децата са наясно: едно кликване и са в света на мечтаната тематика, кино воин, спортна звезда и прочие
През януари енциклопедията навърши 20 години.

Ето някои любопитни обстоятелството, които не всички знаят.

На 15 януари 2001 г се появява англоезичната версия на Уикипедия. Първите пет публикации са отдадени на самата Уикипедия, философията, Съединени американски щати, известната музика и спорта.

В момента англоезичната версия съдържа над 6,2 милиона публикации. Немската версия се появявя през март 2001 година и към този момент съдържа 2,5 млн публикации, което я подрежда на 4-то място.

Уикипедия съдържа 100 пъти повече думи от енциклопедия „ Британика “.

Понякога дадена публикация ви се коства наивна и даже глупава. Това е по този начин, тъй като в дописването може да взе участие на практика всеки, включително кръгли идиоти. Но също хитреци с избрани цели и подозрителен морал. Има публикации, които се подлагат на неуместна и неприемлива обработка. Такива са засечени в раздел „ Риби “, да вземем за пример.

Комедията на Аристофан „ Жена в националното заседание “ е разказана на няколко места като рецепта за чорба от риба или гълъб.

На 17 ноември 2019 година в 18,16 ч астронавт Кристина Хемък Кук от борта на МКС трансформира информацията в листата с излизания в открития космос от 2015 година насам. Кук е забележителна жена, само че някои оспорват данните.

Съществуват опити да се дописват несъществуващи композитори и музиканти. По чудноват метод е записано в Уикипедия, че основател на секция „ Тромбони “ при осъществяването на „ Пръстена Нубелунгите “ е Йозеф Гьобелс. Абсурд!

Топ 10 на езиковите Уикипедии по брой публикации

1. Англоезична – 6,5 млн публикации

2. Себуанска – 5,6 млн публикации. Себуанският език употребен в района на Филипините. Създатели на Себуанската Уикипедия са шведът Сверкър Йохансон и брачната половинка му, която е филипинка. Те са употребявали специфичен компютърен логаритъм. Йохансон е взел участие и в основаването на Шведската Уикипедия.

3. Шведска – 3,4 млн публикации

4. Немска – 2,5 млн публикации

5. Френска – 2,2 млн публикации

6. Нидерландска – малко над 2 млн публикации

7. Руска – 1,7 млн публикации

8. Италианска – 1,67 млн публикации

9. Испанска – 1,65 млн публикации

10. Полска – 1,45 млн публикации

И по този начин до близо 280 езикови Уикипедии, някои от които с доста малко публикации. На език кри те са 153…

На български Уикипедия съдържа близо 270 000 публикации, което я подрежда на влиятелното 37-о място.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР