Уестингхаус Електрик (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за

...
Уестингхаус Електрик (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за
Коментари Харесай

"Уестингхаус" подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за нов реактор

Уестингхаус Електрик " (Westinghouse Electric) разгласи, че е подписала контракт за предварителни инженерни действия с " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " за създаване на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

През този месец ще стартира осъществяването на контракта, който включва действия по оценка на опциите за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с тази технология и за потребление в оптималната степен на съществуващата на площадката на АЕЦ " Козлодуй " инфраструктура, се показва в известие до медиите.

По-рано през годината бе подписан меморандум за съгласие за основаване на взаимна работна група за обмисляне построяването на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в развой на оценка на регулаторните, лицензионните и плановите условия и създава интензивен график за работа.

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с съветска технология BBEP-1000. През декември 2022 година " Уестингхаус " подписа 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете в АЕЦ " Козлодуй ", като доставките ще стартират през 2024 година Ядреното гориво ще се създава в завода на компанията във Вестерос, Швеция, и е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план за нуклеарно гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

В средата януари предходният за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технология АР1000. Това стана по предложение на ГЕРБ и с поддръжката на депутатите и от Движение за права и свободи и " Демократична България ".

Технологията за нуклеарни реактори от потомство III+ е единствената в света с изцяло пасивни системи за сигурност, с модулен дизайн на структурата, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe, твърди компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР