Уестингхаус електрик“ подписа с АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ договор

...
Уестингхаус електрик“ подписа с АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ договор
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ подписа договор за нов реактор с „Уестингхаус“

„ Уестингхаус електрик “ подписа с „ АЕЦ Козлодуй - Нови мощности “ контракт за предварителни инженерни действия за създаване на нов реактор по технологията AP1000 на площадката на нуклеарната ни централа, оповестиха от американската компания. Изпълнението стартира този месец, оповестява Българска национална телевизия.

Договорът планува оценка на опциите за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с американската технология и за потребление в оптималната степен на съществуващата на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ инфраструктура. Към този миг на площадката работят два реактора с съветска технология BBEP–1000.

Съвместната работна група, с присъединяване на специалисти от българска и американска страна, основана по рано този година за обмисляне и построяването на реактори с технологията AP1000 у нас, към този момент е почнала оценка на регулаторните, лицензионните и плановите условия и създава интензивен график за работа, се показва още в известието.

10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете в АЕЦ „ Козлодуй “ беше подписан през декември предходната година с „ Уестингхаус “. То ще се създава в завода на компанията в шведския град Вестерос. Първите доставките би трябвало да стартират през 2024 година

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР