УЕФА утвърди новия формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025,

...
УЕФА утвърди новия формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025,
Коментари Харесай

Шампионската лига се увеличава, отваря се шанс на българския първенец

УЕФА утвърди новия формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025, който ще бъде с 36 участника, а не с 32.

Вместо в групова фаза, тимовете ще се срещнат по т.нар " швейцарска система ", известна в огромните шампионати по шахмат. Всичките 36 тима ще бъдат подредени съгласно клубния коефицент преди началото на шампионата. Осемте най-хубави тима след изиграването на първата фаза автоматически се класират за осминафиналите.

Следващите 16 тима, след 9-ото място, ще играят в плейофен кръг за попадане в осминафиналната фаза на шампионата. Същите промени ще бъдат направени и за идващите два клубни шампионата на УЕФА – Лига Европа и Лигата на Конференциите. В Лига Европа две спомагателни места се дават на Англия и Нидерландия, а там мачовете също ще бъдат по осем на тим. В същинската фаза на Лигата на Конференциите мачовете ще бъдат по 6 за всеки отбор.

Тези промени са единствено част от промените, които предприе европейската централа. Ясно е и по какъв начин ще се попълнят останалите четири места в Шампионската лига след 32-ото. Едното е за тима, който е приключил на 3-о място в 5-ата страна в ранглистата на шампионатите на УЕФА.

Още една квота ще бъде разиграна в шампионския поток на квалификациите. Последните две места са оставени за клубове с огромни исторически обичаи – достижения от предходни сезони, общо количество извоювани точки. Но двата клуба ще бъдат оповестени въз основата и на тяхното място в ранглистата на клубовете, както и съобразено с мястото на страните в ранглистата.

Съгласно първичните проекти за промяна, щеше да има 10 обезпечени мача за всеки от 36-те клуба в системата Шампионска лига по ``швейцарската система``, общо нарастване от 100 мача на сезон. Съгласно компромиса, който е съгласуван с желанията на фенклубовете, общият брой на мачовете ще се усили на 64.

" УЕФА ясно сподели през днешния ден, че сме напълно отдадени на зачитането на главните полезности на спорта и на отбраната на основния принцип на отворените за всички тимове надпревари. Спортният миг с квалификациите остава като европейски състезателен модел, изцяло в сходство с полезностите на създателите на шампионата на първенците и извърнат към солидарността и към по-малките клубове, сподели президентът на УЕФА Александър Чеферин след края на съвещанието.

" Днешните решения приключват просторен развой на съвещания, по време на който изслушахме концепциите на почитатели, играчи, треньори, национални асоциации, клубове и лиги, с цел да изберем някои от тях (предложените идеи) единствено за да намерим най-хубавото решение за развиването за триумфа на европейския футбол ", сподели още словенският юрист.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР