УЕФА публикува в понеделник разяснения за новия формат в европейските

...
УЕФА публикува в понеделник разяснения за новия формат в европейските
Коментари Харесай

УЕФА даде разяснения за новия революционен формат в клубните турнири

УЕФА разгласява в понеделник уточнения за новия формат в европейските клубни шампионати, който ще влезе в действие от сезон 2024/25.

След измененията в главната част на всяка от трите съревнования - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите, ще вземат участие по 36 тима. В момента при започване на трите шампионата има по 32 тима, разграничени в осем групи от по четири.

В новия формат обаче групова фаза няма да има, като тимовете ще играят за общо класиране, сходно на това в националните шампионати. Все отново отборите ще бъдат разпределени в урни - по четири в Шампионската лига и Лига Европа и шест в Лигата на конференциите.

Отборите в Шампионска лига и Лига Европа ще играят по осем мача против осем разнообразни тима, като ще имат по два дуела - по един вкъщи и един като посетител, против представители на всяка една от четирите урни. В същото време в Лигата на конференциите участващите сформира ще имат по един мач против тим от всяка от шестте урни.

Към етапа на елиминациите ще не престават първите 24 тима във всеки от трите шампионата. Първите осем в таблицата ще имат обезпечено място в осминафиналите, а тези от девето до 24-то място ще играят в плейофен кръг за останалите осем квоти.

Тимовете, приключили на позиции от 25-а до 36-а, ще отпадат от европейските клубни шампионати. Така няма да има преливане на тимове от един шампионат в различен, както е сега след края на есенната фаза в конкуренциите на УЕФА.

От етапа на осминафиналите до финала шампионатите ще бъдат изцяло идентични с актуалните правила - мачове на разменено посещение в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите и край в една среща.

Мачовете от лига етапа на Шампионската лига и Лига Европа ще се организират от септември до януари, до момента в който тези в Лигата на конференциите ще бъдат от септември до декември. Всеки шампионат обаче ще има своя извънредна седмица, в която няма да има мачове от другите два шампионата. В извънредната седмица на Шампионската лига ще има мачове във вторник, сряда и четвъртък. В тази на Лига Европа мачовете ще бъдат в сряда и четвъртък, до момента в който в седмицата на Лигата на конференциите дуели ще има единствено в четвъртък.

В останалите седмици от календара се резервира настоящето систематизиране - Шампионската лига се играе във вторник и сряда, до момента в който Лига Европа и Лигата на конференциите са в четвъртък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР