Уебсайт помага на командированите у нас чужденци с информация за

...
Уебсайт помага на командированите у нас чужденци с информация за
Коментари Харесай

Уеб портал информира командированите у нас чужденци за условията на труд

Уебсайт оказва помощ на командированите у нас чужденци с информация за изискванията на труд .

Сайтът е наличен на адрес https://postedworkers.gli.government.bg и е с версии на български и британски.

Порталът е създаден от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда ".

Основната цел на плана е да се подкрепи транспонирането и осъществяването на процедура на Директива 2014/67/ЕС, обвързвана с командироването на служащи в границите на даване на услуги.

Общият бюджет на плана е 650 000 лева Европейското финансиране е 552 500 лева (85%), а националното - 97 500 лева (15%). Проектът е почнал на 1 март 2017 година и би трябвало да завърши на 31 март 2019 година

Част от плана е и правенето на указател на командированите лица в България.

" С него се понижава административната тежест за работодателите на служащите, които се командироват страната ни от други страни. Тези работодатели към този момент ще могат електронно да подават изискващите се заявки за изпращане на служащи ", изясни Атанас Чернаев, началник на плана.

Той посочи, че заявките ще се подават единствено по електронен път от 1 април.

Преди това е възможно подаването им и на книжен притежател в някоя от дирекциите " Инспекция по труда ".

По плана е направен механизъм за оценяване на рисковия капацитет на командироващите предприятия от други страни в България. Този механизъм дава опция да бъдат оценени рисковете от осъществяване на нарушавания при всяко командироване, с което ще се подкрепи по-ефективното обмисляне на контролната активност на инспекторите от ИА ГИТ.

Като част от този механизъм е създаден и къс тест, обществено наличен на адрес https://vaprosnik.gli.government.bg:8080/CSP_Ext , посредством попълването на който всеки командирован служащ или подобен, на който му следва командироване, може да ревизира дали при неговото командироване допуска нарушение на законодателството. За работа с механизма са подготвени 300 чиновници на ИА ГИТ с инспекторски пълномощия.

От началото на 2019 година досега са подадени 541 заявки за командироване на задгранични жители у нас . За съпоставяне през цялата 2018 година в България са командировани 1039 чужденци, от които 758 лица са от страни от Европейски Съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, а останалите са от трети страни.

Най-много са командированите от Турция - 252 лица, Швейцария - 239 лица и Румъния - 136 лица.

Най-често служащи у нас се командироват за 3 месеца - 256 лица от всички командировани, са работили в България за този интервал. Според характера на работа най-често командироването е за осъществяване на монтажни работи и съоръжения и за даване на механически услуги.

През 2017 година командированите чужденци у нас са били общо 425 лица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР