Удивителна и малко позната у нас риба намери нов дом

...
Удивителна и малко позната у нас риба намери нов дом
Коментари Харесай

Наслука: Хванаха изключително рядка праисторическа риба в български язовир

Удивителна и малко позната у нас риба откри нов дом във водите на язовир " Дъбника " край Враца. Множество екземпляри от праисторическия тип веслонос към този момент плуват по живо, по крепко там.

Десетки доброволци запалянковци се включиха в нетрадиционното зарибяване, като измежду тях имаше и много деца. Малчуганите, та даже и опитни риболовци за първи път имаха опция да видят тази толкоз причудлива риба. Видът е праисторически и по нашите ширини се разселва единствено изкуствено, и то неотдавна. Любопитното е, че носът на рибата доближава дължина до една трета от цялото й тяло. 

" Благодарим на всички донори, присъединили се в акцията за веслонос. Благодарим на всички родители, довели децата си. Стана превъзходен празник. Респект! Това, което вършим, е с цел да остане нещо и след нас ", написаха от съдружие " Заедно за бент. Дъбника ". Инициатор и главен донор в тази акция бе кметът на Враца Калин Каменов. 

Веслоносът е представител е на есетрообразните риби. Може да доближи цели три метра на дължина и 80 кг. Устата му е огромна, само че няма зъби, защото се храни най-вече с планктон. 

Родината на тази риба е Северна Америка. Среща се най-много в река Мисисипи, нейните притоци Охайо, Мисури, Илинойс, както и в други реки, вливащи се в Мексиканския залив. От известно време насам веслонос се отглежда в някои рибовъдни стопанства у нас. Зарибявания с типа са правени в река Дунав, само че досега не е известно тази риба да се е аклиматизирала сполучливо там. 

По нашите ширини за пръв път за изкуствено отглеждане веслонос е импортиран през 1974 година в някогашния Съветски съюз. Там са първите триумфи в аклиматизирането му. Този тип риба е подобаващ за стопанско рибовъдство, тъй като има хубаво месо и бързо нараства. Търгува се на цена 10-15 лева за кг, според от количествата и размера. На пазара за консумация отиват единствено мъжките екземпляри, а женските остават за рандеман на хайвер, напомня " България Днес ". 

Качествата на българския веслонос са оптимално близки до дивоживеещия, твърдят рибовъди. Ако е по-едра, тази риба е най-вкусна на скара. Екземплярите под 2 кг могат да се подготвят и пържени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР