Ударите на САЩ са нарушение на суверенитета на Ирак, обяви

...
Ударите на САЩ са нарушение на суверенитета на Ирак, обяви
Коментари Харесай

Иракският премиер: Ударите на САЩ са нарушение на суверенитета на Ирак. Ще има катастрофални последици за региона

Ударите на Съединени американски щати са " нарушаване на суверенитета на Ирак ", разгласи представител на иракския министър председател Мохамед Шия ас Судани (на снимката), представен от " Агенция Франс Прес ". Генерал Йехия Расул прибавя, че ударите ще доведат до " пагубни последствия за сигурността и стабилността на Ирак и района ".

Дамаск отговори на американските удари срещу иранските сили и съюзническите милиции в Ирак и Сирия, заявявайки, че американската " окупация " на сирийска територия " не може да продължи ".

В изказване, публикувано от новинарска организация " Сана ", сирийските военни споделят, че редица хора са били убити и други са ранени, и са нанесени " големи вреди " на частни и публични парцели, без да дават съответни числа, информира Би Би Си.

Съединени американски щати нанесоха удари по 85 цели в Сирия и Ирак тази нощ в отговор на офанзивата с дрон против американска военна база предходната неделя, при която починаха трима бойци.

Англия назова Съединени американски щати собствен " хладнокръвен " съдружник в събота и съобщи, че поддържа правото на Вашингтон да дава отговор на офанзиви, съобщи " Ройтерс ".

" Обединеното кралство и Съединени американски щати са непоколебими съдружници. Не бихме коментирали техните интервенции, само че поддържаме правото им да дават отговор на офанзиви. Ние от дълго време осъждаме дестабилизиращата активност на Иран в целия район, в това число неговата политическа, финансова и военна поддръжка за редица въоръжени групи ", сподели представител на английското държавно управление в изказване.

Пентагонът разгласи, че в този момент ще оцени въздействието на своя " многостепенен " отговор. Нови наказания бяха наложени и на висши членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР), а девет лица бяха упрекнати в подкрепяне на финансирането на подкрепяни от Иран групи като " Хамас " и " Хизбула ".

Иран също ще оцени загубите си и ще претегли отговора си. Бункерите, употребявани от нейните елитни сили " Кудс " - един от осемте клона на Ислямската революционна армия на Иран, както и нейните съдружници, бяха ориентирани към тази първа вълна от удари. Но тази седмица се оповестява, че те са преместили най-старшите си функционери надалеч от заплахата.

Откакто войната сред Израел и " Хамас " в линията Газа стартира през октомври, американската войска е била атакувана минимум 100 пъти в Ирак и Сирия, нормално със комбинация от ракети и еднопосочно атакуващи дронове.

Съединени американски щати изпратиха своето обръщение до Иран и неговите съдружници, че алената линия е премината, само че и двете страни ясно дадоха да се разбере, че желаят да избегнат още по-опасна ескалация. Което, единствено по себе си, не предотвратява риска от неверни калкулации и преценки.

По време на среща на външните министри на Европейския съюз в Брюксел висшият представител на блока по външната политика Жозеп Борел приканва всички страни да създадат всичко допустимо, с цел да се избегне " обстановката да стане избухлива ". Борел не разяснява съответно американските удари, само че повтори предизвестието, че Близкият изток е " казан, който може да експлодира ".

В диалог в програмата " Днес " по Радио 4 на Би Би Си някогашният командващ на силите на Обединеното кралство военачалник сър Ричард Барънс означи, че Съединени американски щати са алармирали, че ще работят, давайки на Иран " известно време да в профил командирите си от заплаха ". Според него макар подхванатите удари, фактът, че и двете страни са дали да се разбере, че няма ескалация, обезпечава " нещо като защитна мрежа ".

" В условия, при които положителната воля се среща също толкоз рядко, колкото и еднорозите, можем да забележим, че ниското равнище на загуби продължава ", прибавя Барънс. Според него това надали ще се промени, до момента в който " стратегическият модел не бъде изменен " - или от тазгодишните президентски избори в Съединени американски щати, или от възстановяване на обстановката в Газа.

Развитието на обстановката в резюме: 

- През нощта Съединените щати нанесоха удари против подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия, поразявайки минимум 85 цели

- Ударите бяха подхванати в отговор на офанзива с дрон предходната неделя, ориентирана към американска военна база в Йордания, при която починаха трима американски бойци, а десетки други бяха ранени

- Белият дом упрекна Иран, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести: " в случай че навредите на американец, ние ще отговорим "

- Министърът на защитата на Съединените щати Лойд Остин сподели, че Съединени американски щати " ще продължат да работят за отбягване на по-широк спор ", само че ще подхващат всички нужни дейности, с цел да защитят себе си и своя народ

- Иран отхвърли да е забъркан и дефинира обвиняванията на Съединени американски щати като " неоснователни "

- Според Централното командване на Съединените щати голям брой самолети и повече от 125 прецизни муниции са употребявани в ударите

 

 

Инфо: " Дневник "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР