Ударът, който Вашингтон нанесе на хазартния бос Васил Божков, беше

...
Ударът, който Вашингтон нанесе на хазартния бос Васил Божков, беше
Коментари Харесай

Божков полита към изборите на крилете на американофобията

Ударът, който Вашингтон нанесе на хазартния необут Васил Божков, беше сразяващ. Не единствено тъй като го нарочи за една от главните фигури на българската корупция и посредством глобите стовари върху него мощта на глобализираната си държавна машина. А и тъй като американците го вписаха в същата рубрика като някогашния народен представител Делян Пеевски, с който Божков се заканваше да се „ разправи ” поради унищожения си бизнес. Това обаче, което напълно го извади от равновесие, беше, че в санкционния лист на „ Големия брат ” отсъстват някогашният министър председател Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев, които Божков упреква, че са го ограбили в комбина с Пеевски.

Тази обстановка слага предприемача в доста неизгодно състояние в политически проект. На предните избори на 4 април Божков взе участие посредством листите на „ Българско национално обединяване ” (БНО) и събра съвсем 3% от гласовете. Така БНО се подреди на 8-мо място от общо 30 партии и обединения. Бизнесменът се кани да усъвършенства този неочакван за мнозина резултат на изборите на 11 юли, когато ще се яви посредством своята партия „ Гражданска платформа Българско лято ”. За задачата продължи да разиграва пред гласоподавателите ролята, която възприе, откогато напусна страната – на „ честния частник ”, ограбен и пропъден от „ хунтата ”, както назовава групата на Борисов, Пеевски и Гешев, и повел битка за спасението на България.

 

Този съчувствен роман обаче се пропука,

 

когато американското финансово министерство упрекна Божков, че взе участие в корупцията у нас наедно с Пеевски. Така внезапно стартира да избледнява разграничителната линия, която хазартният необут се опитваше да сложи сред себе си и своите съперници. И още веднъж стана настоящ въпросът – дали Божков е просто поддал се на рекет предприемач, както той самият твърди, или деен участник в корупционната мрежа, оплела страната? Отговорът на Съединени американски щати недвусмислено сочи към второто. И цялата история, която Божков беше съчинил и старателно разпространяваше, се оказа пред разпад.

Така хазартният необут се изправи пред алтернатива - по какъв начин да пренапише историята си по този начин, че да се откопчи от обвиняванията на американците и да се разграничи от групата на Борисов, Пеевски и Гешев? Първоначално Божков дори благодари на Съединени американски щати, че са обърнали внимание на сигнала му, че е рекетиран от някогашните ръководещи. Меко дефинира като „ озадачаваща ” неналичието на наказания против Борисов и Гешев. А най-после внимателно добави: „ Не желая да мисля, че актът на американските институции има политически темперамент и е ориентиран против политическа групировка, със законни политически органи, в които аз даже не вземам участие. ” Това беше на 3 юни.

Ден по-късно

 

позицията на Божков внезапно се втвърди

 

– освен това против Вашингтон. „ Хунтата не съумя да ни спре. Поискаха помощ от непозната страна. Това е невиждана интервенция във вътрешните работи и опит да бъде спряна законно записана българска партия от присъединяване в изборите ”, разгласи той. Малко по-късно в листата на враговете включи и служебното държавно управление на президента Румен Радев, което упрекна, че работи „ под американска диктовка ”, като се пробва да приложи глобите. За да бъде ясно, че американците се трансформират в главен съперник, добави: „ България към момента е държава-членка на Европейски Съюз, а не щат на Съединените американски щати... Да бъдем българи. ” Последва цяла поредност от сходни мнения: „ Имам възприятието, че всички български политици се навеждат на американците, с цел да им се харесат и да могат да продължат да крадат безнаказано. ”; „ Съединени американски щати се извиниха за нахлуването в български завод. Кога ще се извинят за нахлуването в българската политика? ”; " Съединени американски щати пазят статуквото. Искат наведени политици, изпълняващи техните заповеди. ” Не беше подминат и Радев, който Божков запита: „ Опитвайки се да попречите на изборните резултати на „ Българско лято ”, за кого работите? ” А санкционния лист на неговото държавно управление беше картинно избран като действие, „ почтено за времената на Сталин и Хитлер, на африкански деспот или на примитивна латиноамериканска хунта от времената на Студената война. ”

Тази систематична бомбардировка със сходни послания демонстрира, че хазартният необут е възприел нова тактика, в която антиамериканската изразителност се вписва трайно в предизборната му акция. В новата история, която съчини, американските наказания против него се показват като опит да се възпре присъединяване му на изборите и да се помогне на „ хунтата ”, към която Божков към този момент причислява и служебния кабинет. И всичко това е гарнирано с националистическия зов: „ Да бъдем българи. ”

Версията му наподобява извънредно нелогична – най-малкото тъй като е мъчно да си представим, че Вашингтон, Радев, Борисов и Гешев ще обединят сили дружно, единствено и единствено с цел да блокират „ Българско лято ”. За мнозина разочаровани гласоподаватели обаче – някогашни атакисти и социалисти, визията, че американците крепят един подкупен режим е напълно реалистична. Това се вижда ясно от мненията под Facebook постовете на Божков. Онези, които се гневят на джендърите, неолиберализма и глобализацията,

 

ще намерят в Божков новия Волен Сидеров.

 

Към това предприемачът прибавя и свръхмощна доза обществен популизъм. Пример е първата му онлайн среща с гласоподаватели – във Видин, където стара жена го попита какво ще направи за пенсионерите. „ „ Българско лято ” ще освободи българина от грижите за бита. Това включва и пенсионерите. Няма да мислите по какъв начин ще си платите тока, по какъв начин ще си платите водата, по какъв начин ще си купите храна, по какъв начин ще купите дарове на внучетата. Това ще бъде наша грижа ”, подсигурява й Божков. Направо удари Сидеров в земята – вождът на „ Атака ” най-малко загатваше съответни суми, когато говореше за обществени облаги.

С такива съставки – народен и обществен популизъм, Божков забърква новата си политическа идеология. Сред клокочещите пристрастености в българското общество сходен микс може да откри ненадейно доста поддръжници, изключително след отлива на гласоподаватели от левите и националистическите партии. И през предприемача да се отвори вратата на Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР