Удължен е срокът за подаване на заявленията за изплащане на

...
Удължен е срокът за подаване на заявленията за изплащане на
Коментари Харесай

Транспортният сектор ще получи държавна помощ

Удължен е срокът за подаване на заявките за погашение на държавна помощ в поддръжка на разноските за стабилизиране на транспортния бранш. До 26 април превозвачите могат да подават документи в деловодството на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), в офисите на регионалните пътни ръководства, Националното тол ръководство, както и електронно посредством системата за несъмнено електронно връчване и на [email protected] и [email protected], оповестиха от пътната организация. В началото на април от пътната организация оповестиха, че превозвачите получават повече благоприятни условия за подаване на заявките си за погашение на държавна помощ.

Поради сериозния интерес към процедурата срокът се удължава с 10 работи дни, осведомят през днешния ден от пътната организация. В края на март от АПИ оповестиха, че превозвачите могат да подават в АПИ заявките си 1 до 15 април.

Пълният комплект от документи – заявление и заявления с приложенията към тях, които транспортните компании би трябвало да попълнят и подадат като съпътстващи документи, са оповестени на интернет страниците на АПИ и на Националното тол ръководство.

На уеб страницата на АПИ са оповестени и одобрените Вътрешни правила за критериите за подаване, разглеждане, преценка за допустимост и методика за оценка на заявките за кандидатстване на транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари за приемане от страната на безплатни средства. 

Целта е с предоставената държавна помощ да се подкрепи транспортния отрасъл, който търпи обилни вреди от 2020-та година до момента от пандемията от Ковид-19, войната в Украйна, световните промени в комерсиалните пътища и логистичните вериги, забележителното нарастване на цените на горивата и нуждата от преориентиране на транспортните направления, което води до нараснали оперативни разноски за компаниите.

По данни от Национален статистически институт в интервала след началото на войната оперативните разноски в бранша са се нараснали доста, което оказва сериозен напън върху финансовото положение на товарните компании, като заплашва тяхната дарба да оферират конкурентни цени и да поддържат оперативна успеваемост.

На 23 февруари т. година Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подкрепени с до 50 млн. лева държавна помощ по мярката " Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България ".

За даването на помощта има позитивно мнение от Европейска комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи и това дава опция да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният период за даването на помощта е до 30 юни 2024 година

Постановлението на Министерски съвет планува помощта да се дава под формата на директни безплатни средства в размер до 4 млн. лева за транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари.

Размерът ѝ ще се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси от колите над 3,5 тона, чийто размер е знак за размера на осъществените транспорти и ще служи за основа за установяване на размера на държавната помощ.

В края на февруари от Министерството на районното развиване и благоустройство оповестиха, че от помощта няма да могат да се възползват сдружения, принадлежащи или добити от по-голяма бизнес група, с изключение на когато може да се потвърди, че усложненията на сдружението не са резултат от случайно систематизиране на разноските в границите на групата и че усложненията са прекомерно съществени, с цел да могат да бъдат преодолени от самата група. Не се позволява изплащането на бонуси и дивиденти и реализирането на придобивания със средства от помощта, както и подкрепяне на предприятия, на които са наложени наказания, признати от Европейски Съюз.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР