Удължаване на електронното преброяване предвижда един от изготвените в началото

...
Удължаване на електронното преброяване предвижда един от изготвените в началото
Коментари Харесай

Удължават онлайн преброяването

Удължаване на електронното броене планува един от направените при започване на годината сюжети за протичане на преброителната акция.

Въпреки хакерските офанзиви и сериозните механически проблеми с разнообразни регистри, които се появиха още в първите часове от допитването до жителите, все още няма дефинитивно решение за продължаването на периода за попълване на онлайн анкетата след 17 септември. Това оповестиха за вестник " Монитор " от Националния статистически институт (НСИ).

Първата хакерска офанзива бе едвам 10 часа след началото на акцията по преброяването. По думите на зам.-председателя на Национален статистически институт Диана Янчева тя е прихваната още от първата степен на системата за сигурност и е блокирана за по-малко от час.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
65% от семействата имат компютър и съгласуваност с Интернет,...

" Смятам, че няма да имаме проблеми ", разяснява тогава пред медии Янчева. Оказва се обаче, че по-малко от 48 часа по-късно е изработен следващ опит за " щурм " в системата.

Проблемът е в поредност офанзиви вид " Отказ от услугата " с трафик над 250 гигабита в секунда. Първите опити за навлизане са били от IP адреси от Швеция, втората блокирана офанзива пък е била от китайски хакери. Инцидентите са докладвани на Държавната организация за електронно ръководство и Съвета по киберсигурност.
Претоварване на системата

Причина за прекъсването на работата на системата става и пренатоварването ѝ от огромния брой искащи да се записват. До 6 сутринта в първия вероятен ден за броене са обработени 62 000 поръчки. Председателят на Национален статистически институт Сергей Цветарски бе планувано да дава отговор на въпроси на депутати по отношение на срутва в системата за онлайн броене. Заседанието на Комисията по цифровизация и осведомителни технологии, планувано за през вчерашния ден, обаче бе анулирано поради продължителните разногласия в Народно събрание по отношение на актуализирането на бюджета.

Електронната акция за броене на популацията и жилищата у нас стартира на 7 септември и е планувано да продължи до 17-и. Ден по-късно пък преброителите ще тръгнат и по домовете на жителите. Обходът по семействата, по време на който ще се преброяваме с обичайна анкетна карта, ще завърши на 3 октомври.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР