Удължава се срокът на обявената епидемична обстановка до 31 януари

...
Удължава се срокът на обявената епидемична обстановка до 31 януари
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 25 ноември

Удължава се срокът на оповестената епидемиологична конюнктура до 31 януари 2021 година
Министерският съвет одобри Решение за удължение периода на оповестената епидемиологична конюнктура, считано от 1 декември 2020 година до 31 януари 2021 година Пандемията от COVID-19 продължава да съставлява тежка изключителна обстановка, обвързвана с публичното здраве в народен и международен мащаб.
По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, към 23.11.2020 година 14-дневната заболяемост от COVID-19 надвишава 250 на 100 000 население в 85,7% от страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИК), като се изключи Норвегия, Ирландия, Финландия и Исландия, като броят на инфектираните лица за интервала е 2 842 649 лица, от които 49 264 са умряли. В Европа броят на доказаните случаи на COVID-19 понижава заради въведени от редица страни ограничаващи и противоепидемични ограничения. Съществен спад в броя на записаните случаи на седмична база се регистрира от страни като Белгия, Исландия, Лихтенщайн, Чехия, Швеция, Малта и Испания, Словакия, Австрия, Франция, Англия и Полша (интервал: 10 и 43%). По отношение броя на умрелите от COVID-19 лица в международен проект се регистрира наклонност на повишаване. По 14-дневна заболяемост България се подрежда на 11-то място в ЕС/ЕИП с 666,57%000, която е рекордна за страната от началото на пандемията.
Развитието на епидемиологичната обстановка в България сочи, че епидемиологичното разпространяване на COVID-19 продължава в цялата страна. Най-засегнати от новия ковид са лицата в млада и дейна възраст, което е обвързвано с тяхното интензивно обществено държание. Тежко протичане на заболяване обаче се записва при хората в напреднала и старческа възраст, при които протичането е и с най-голям леталитет.
През последния месец в страната се следи неподходяща наклонност за увеличение броя на приетите в болница лица, в това число и на лицата, настанени в структури за интензивно лекуване, както и повишаване на смъртността. Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и използването на противоепидемичните ограничения в страната цели понижаване разпространяването на COVID- 19, както и на въздействието му върху публичното здраве и здравната система.

Ръст от 4,1 % на аграрния бранш през 2019 година
Брутната добавена стойност (БДС), основана в бранш „ Селско, горско и рибно стопанство” през 2019 година възлиза на близо 3,9 милиарда лв. по настоящи цени, като бележи растеж от 4,1 % спрямо миналата година. Това демонстрира анализът на признатия от държавното управление Годишен отчет за положението и развиването на земеделието – Аграрен отчет 2020. В него е изработен обширен разбор на положението и развиването на земеделието през 2019 година и са показани планирани данни за 2020 година Според предварителни данни, през първото тримесечие на 2020 година БДС, образувана от аграрния бранш нараства с 0,7 % на годишна база в действително изражение, а през второто тримесечие се стесняване с 2,1%. Това приказва, че през този интервал аграрният бранш остава по-слабо обиден от рецесията с пандемията от COVID-19 по отношение на други браншове на стопанската система. През 2019 година износът на селскостопански артикули бележи нарастване с 11,2% по отношение на миналата година. Традиционно позитивното салдо в аграрната търговия нараства с 3,5% на годишна база, до близо 1,1 милиарда евро. По предварителни данни, през първото полугодие на 2020 година чистият експорт на земеделски артикули от страната възлиза на 475,3 млн. евро, с 30,1% повече по отношение на същия интервал на 2019 година По схемите за директни заплащания и преходна национална помощ през календарната 2019 година са оторизирани общо 1 693,8 млн. лв. от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. През календарната 2019 година по Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020 година (ПРСР) са разплатени 844,3 млн. лв.. В рамките на 2019 година са изплатени към 32,6 млн. лв. по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година

Одобрена е Национална стратегия за понижаване на риска от бедствия 2021-2025 година
Правителството одобри Национална стратегия за понижаване на риска от бедствия 2021 -2025 година.
В осъществяване на член 62б, алинея 1, т. 2 от Закона за отбрана при бедствия (ЗЗБ) и по отношение на член 6в, алинея 1 от ЗЗБ, Съветът за понижаване на риска от бедствия към Министерския съвет за подкрепяне образуването и реализирането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия създаде Национална стратегия за понижаване на риска от бедствия (НПНРБ). Същата е съгласувана в границите на непрекъснатата Националната координационна група за подкрепяне осъществяването на функционалностите на Съвета за понижаване на риска от бедствия към Министерски съвет (Съвета, СНРБ). НПНРБ включва следните 5 раздела: Въведение; Очаквания от реализирането на НПНРБ; Оперативни цели и действия за интервала 2021-2025 г.; Отчитане на напредъка по осъществяването на НПНРБ; Финансиране. Националната стратегия съдържа стратегическите цели, оперативни цели и действия за осъществяване на оперативните цели. Същата, според член 6в, алинея 1 от ЗЗБ, е със период на деяние 5 години, като обгръща интервала 2021-2025. Тя следва да подкрепи осъществяването на Националната тактика за понижаване на риска от бедствия 2018-2030 година, отчитайки нуждата плануваните действия да бъдат ефикасни, съгласувани, ресурсно обезпечени и да обгръщат всички браншове и рискове. Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия дефинира оперативните цели и действия в обособените предпочитани области за деяние, е които следва да бъдат реализирани стратегическите цели, заложени в Националната тактика за понижаване на риска от бедствия 2018-2030 година Обикновено бедствията имат забележителен резултат върху общественото и икономическо положение на обществото, заради това намаляването на породените от тях вреди и загуби е жизненоважен съставен елемент на напъните за обезпечаване на сигурност и разцвет във всеки един регион в България. Съответно, упованията от реализирането на Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия са свързани с: понижаване уязвимостта на популацията от бедствия; възстановяване на координацията и ефикасността при осъществяване на дейностите за понижаване на риска от бедствия в обособените браншове и недопускане повтаряне на дейности; повишение на вложените средства в действия за понижаване на риска от бедствия; възстановяване шерването на информация и данни за риска от бедствия; потребление на публично-частно партньорство за реализиране на по-добри резултати в региона на понижаване на риска от бедствия; повишение потреблението на нововъведения и технологии в региона на понижаване на риска от бедствия.
Източниците за финансиране на дейностите за осъществяване на НПНРБ са бюджетите на министерствата и ведомствата, общинските бюджети, фондовете на Европейския съюз и на други интернационалните организации.

Одобрени са две национални научни стратегии в областта на селското стопанство
Правителството утвърди две национални научни стратегии в областта на селското стопанство - „ Интелигентно отглеждане на животни “ и „ Интелигентно растениевъдство “. Дейностите по стратегиите ще се правят от 2021 година до 2024 година Финансирането по тях ще бъде за период от три години като бюджета на всяка една от тях е на обща стойност 4 500 000 лв.. Програмата „ Интелигентно отглеждане на животни “ планува да се основат новаторски способи и средства за интелигентно и дейно развиване на отглеждането на животни с понижени човешки запаси и понижено влияние върху околната среда. Изследователите и животновъдите ще имат елементарен и следен онлайн достъп до средства, запаси и принадлежности за съдействие, до високопроизводителни осведомителни и информационни технологии за калкулации. Ще имат благоприятни условия за свързване, за предпазване на данни, за достъп до виртуални научноизследователски екосистеми и потребителски мрежи. Национална стратегия „ Интелигентно растениевъдство “ планува посредством целенасочени научни и приложни проучвания, свързани с приложението на изкуствения разсъдък в земеделието, да се реализира понижаване на разноските за земеделските стопани, възстановяване на ръководството на почвите и качеството на водите. Целта е да се ограничи потреблението на торове и пестициди, да се понижат излъчванията на парникови газове, да се усъвършенства биологичното многообразие и да се сътвори по-здравословна околна среда за земеделските стопани и жителите.

Правителството актуализира листата на средищните детски градини и учебни заведения
Министерският съвет актуализира Списъка на средищните детски градини и учебни заведения за образователната 2020/2021 година Общо 957 стават просветителни институции в него - 186 детски градини, 33 обособени групи в детски градини и 738 учебни заведения, които се намират в 648 обитаеми места. В листата се включват 16 нови детски градини и 16 нови учебни заведения, които дават отговор на критериите и изискванията за приемане на статут на средищни. Поради оптимизация на учебната мрежа и липса на минималния брой от 10 възпитаници или 4 деца, които пътуват от други обитаеми места, от листата тази година отпадат 62 институции - 20 учебни заведения и 42 детски градини или обособени групи в детски градини. Общият брой на децата в новите средищни детски градини е 1 010, а пътуващите деца в наложителна предучилищна възраст са 99. Учениците в новите средищни учебни заведения са 2 747, като пътуващите до 16-годишна възраст са 246 възпитаници. Промените в Списъка са осъществени по стимулирани оферти на кметовете на общините и след осъществена инспекция от районните ръководства на образованието. За децата и учениците, които са от обитаеми места без детска градина или учебно заведение, от съответните общини е обезпечен безвъзмезден превоз до просветителните институции.

Правителството утвърди листата със предпазените детски градини и учебни заведения
Министерският съвет утвърди Списъка със предпазените детски градини и учебни заведения за образователната 2020/2021 година. Общо 259 са просветителните институции, включени в него. Това са 161 учебни заведения, 74 детски градини и 24 елементи от детски градини (т.нар. филиали). Тази година към предпазените институции се прибавят 3 учебни заведения, 7 детски градини и 1 част от детска градина. Поради противоречие с критериите за раздалеченост на институцията и броя на децата и учениците, които пътуват до нея, от листата отпадат 3 учебни заведения, 4 детски градини и 2 елементи от детски градини. Актуализацията на листата е направена след стимулирани оферти на кметовете на общините и решения на общинските препоръки. Извършени са инспекции от районните ръководства на образованието, както и разбор на осведомителните карти на детските градини и учебните заведения в страната. Включените в Списъка просветителни институции дават отговор на критериите за статут на предпазени, защото децата и учениците нямат опция да се образоват в най-близката детска градина или учебно заведение или ще би трябвало да изминават повече от допустимите километри, с цел да пътуват до най-близките образователни заведения.

Одобрено е държавно разпореждане за изменение на нормативни актове на Министерски съвет
Правителството утвърди Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет.
С Постановлението се обезпечават верните условия за използването на новоприетия Регламент (ЕС) 2019/515 по отношение на взаимното признание на артикули, законно предлагани на пазара в друга страна членка.
Извършват се промени, касаещи съгласуваност и продан на информация на основаните в администрацията звена за контакт, за улеснение на връзката сред националните органи и икономическите оператори. В тази връзка информацията ще бъде предоставяна както при получени запитвания от стопански оператори или органи от други страни, по този начин и онлайн. Част от измененията са свързани с актуализиране в Устройствените правилници на Министерство на стопанската система, Министерството на районното развиване и благоустройството и Държавната организация за метрологичен и механически контрол. В тях се резервират основаните към този момент звена за контакт.

Надежда Нейнски е претендент за Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо съдействие
Министерският съвет утвърди кандидатурата на Надежда Нейнски за поста на Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо съдействие за интервала 1 юли 2021 - 30 юни 2024 година
Издигането на българската кандидатура е израз на поредния ангажимент на страната ни към района на Черно море, дейната роля на България в границите на ЧИС, развиването на взаимоотношението с Европейски Съюз и сполучливото четвърто българско председателство на организацията, протекло през първата половина на 2019 година Организацията за Черноморско икономическо съдействие е учредена през 1992 година В нея членуват тринадесет страни: Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и Република Северна Македония (от 6 ноември 2020 г.).

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата
Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2020 година за погашение на държавни парични награди за особени заслуги към българската страна и нацията.
С плана на Постановление се предлага да бъдат обезпечени средства за погашение на държавните парични награди, отпуснати с Решение на Народното събрание от 10.09.2020 година за разпределяне на държавни парични награди за особени заслуги към българската страна и нацията (Обн., Дъждовни води, бр. 81 от 15.09.2020 г.) за особени заслуги към българската страна и нацията - пожизнено, в размер на 700 (седемстотин) лв. месечно на Антраник Шаварш Арабаджиян (Астор), Димитър Георгиев Коруджиев, Ивайло Димитров Балабанов и Янко Христов Миладинов за изключителните им достижения и за цялостния им принос в региона на културата. Средствата се обезпечават от централния бюджет посредством одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2020 година

Правителството отпусна средства за компенсации в областта на образованието
Министерският съвет утвърди отпущането на 13 456 550 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2020 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците септември-октомври 2020 година заради смяна в структурата и състава на просветителни институции, преустановяване на трудови правни отношения на друго съображение.
Средствата ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за национални стратегии за развиване на образованието и за сметка на преструктуриране на разноските по Централния бюджет.

Правителството утвърди изплащането на обезщетение след показване на едностранна декларация по тъжба пред Европейски съд по правата на човека
Министерският съвет утвърди през днешния ден едностранна декларация за погашение на обезщетение от 3 300 евро по дело пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за несъразмерна дълготрайност на реституционното произвеждане, дължаща се на безпричинно закъснение и безучастие на администрацията.
Петимата жалбоподателите пред Европейски съд по правата на човека са наследили аграрни земи в землището на гр. София, които били колективизирани по време на предходния режим. През 1992 година наследниците предизвикват реституционно произвеждане. През 1995 година поземлената комисия признава правото им на благосъстоятелност, само че приема, че той не може да бъда възобновен в действителни граници и те следва да бъдат обезщетени по реда на Закон за собствеността и използването на аграрни земи. Този акт е доказан от съда и жалбоподателите се доставят с констативен нотариален акт за земята, възобновена. Тъй като парцелът е във притежание на трето лице обаче, легитимиращо се като негов притежател по силата на контракт за продажба на комерсиално дружество, жалбоподателите завеждат ревандикационен иск. Съдебното произвеждане по този проблем е към момента висящо пред Върховния касационен съд. Така реституционното произвеждане продължава над 28 години. Повдигнатите в жалбата проблеми са предмет на добре откритата процедура на Европейски съд по правата на човека. Взимайки поради практиката на Съда по сходни каузи, българското държавно управление утвърди едностранната декларация на съображение член 37 от Конвенцията за правата на индивида и главните свободи.

Правителството се разпореди с парцели
Правителството позволи продажба на недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД. Те са разположени в с. Баничан, община Гоце Делчев, област Благоевград и с. Мрамор, община Столична, област София. До момента сдружението е притежател и стопанисва недвижимите парцели, само че изпитва усложнения по поддръжката и стопанисването им. Продажбата на парцелите ще се реализира на търг, при начални цени, не по- ниски от пазарните стойности, избрани от самостоятелни оценители. Министерският съвет учреди безсрочно възмездно право на градеж върху аграрен парцел в землището на село Ягодина. Върху парцела с повърхност 0,400 дка ще бъде построен дирек за телекомуникационно съоръжение и уреди на техническата инфраструктура към него - „ Базова станция № 3227 “. Правото на градеж се учредява върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност. Съоръжението ще се експлоатира от „ Цетин България “ ЕАД. Министерството на правораздаването получава за ръководство парцел - обществена държавна благосъстоятелност за потребностите на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ - Районна работа „ Изпълнение на наказванията “ - Стара Загора. Имотът е с повърхност 187,54 кв. м и съставлява етаж от постройка, намираща се в гр. Стара Загора, бул. „ Цар Симеон Велики “ № 108. В пространствата службата ще извършва досегашната си делова и административна активност. Правителството трансферира безплатно на община Долни чифлик парцел - частна държавна благосъстоятелност, с повърхност от 4658 кв. м, намиращ се в с. Шкорпиловци, околност „ До обора “. Имотът е граничещ със съществуващия гробищен парк в селото и е нужен на общината за разширението му. От обществена в частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на парцел, който се намира на бул. „ 25-ти септември “ №84 в Добрич, Промишлена зона „ Север “ и включва два етажа от четириетажна административна постройка, дружно с 55% идеални елементи от общите елементи на постройката. Към момента парцелът не се употребява по предопределение, а с оповестяването му за частна държавна благосъстоятелност ще се даде опция за по-ефективното му ръководство в бъдеще, посредством реализиране на разпоредителни дейности с него. Изменя се РМС № 142 от 2009 година за лишаване на част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, от Националния боен университет „ Васил Левски” и даването й безплатно за ръководство на Министерството на защитата. С оферти акт Решение № 142 на Министерския съвет от 2009 година се променя по следния метод: В точка 1, здания с № 9, 10 и 42 се заличават. В точка 2, писмен знак „ в “ се анулира. С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за построяването на железопътната линия София - Драгоман в сектора гара Волуяк - гара Петърч. Имотите се намират на територията на с. Волуяк, Столична община, а средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Обновява се съставът на българската делегация в Конгреса на локалните и районните управляващи на Съвета на Европа за мандата 2021-2026 година
Министерският съвет утвърди претендентите на Република България за представители и заместник-представители в Конгреса на локалните и районните управляващи на Съвета на Европа за мандата 2021-2026 година Република България ще продължи да бъде представлявана от 12 делегати в състава на Камарата на локалните управляващи към Конгреса. Одобрени са кандидатурите на 6-ма представители и 6-ма заместник-представители, които са препоръчани от Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България. За представители на делегацията са избрани: Арбен Мименов – кмет на община Сатовча, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Дилян Млъзев – кмет на община Елена, Елена Балтаджиева - кмет на община Каварна, Здравко Димитров - кмет на община Пловдив и Пенчо Милков - кмет на община Русе, а за заместник- представители - Красимира Анастасова - кмет на община Долни Чифлик, Нехрибан Ахмедова - кмет на община Венец, Никола Белишки - кмет на община Панагюрище, Николай Грозев - кмет на община Нова Загора, Тихомир Янакиев - кмет на община Созопол и Цветанка Йотина - кмет на община Мирково. Обновеният състав на делегацията отразява резултатите от последните локални избори и е съгласуван с ревизираната Харта на Конгреса на локалните и районните управляващи на Съвета на Европа, както и с Правила и процедури на Конгреса.

Одобрена е Спогодбата с Кралство Нидерландия за отбягване на двойното данъчно облагане
Министерският съвет утвърди подписаната на 14 септември 2020 година Спогодба сред Република България и Кралство Нидерландия за отбягване на двойното данъчно облагане с налози на приходите и попречване на отклонението и заобикалянето на данъчно облагане и предложи на Народното събрание да я ратифицира със закон. С документа се основават облекчени от данъчна позиция благоприятни условия за локалните лица на всяка от двете страни да реализират стопанска активност в другата страна в разнообразни сфери и браншове. Това ще способства за задълбочаване на двустранното икономическо и капиталово съдействие сред двете страни. Данъчните правила, възприети в подписаната Спогодба, са съобразени с настоящото българско данъчно законодателство и актуалните правила и развития в интернационалното данъчно облагане, отразени в настоящия Модел на данъчна конвенция на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Новите насоки в тази област са материализирани и в Проекта „ Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на облаги “ (Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Той предлага на страните решения за превъзмогване на разликите в съществуващите интернационалните данъчни правила, които разрешават на фирмите да минимизират данъчните си отговорности посредством потреблението на схеми за нападателно данъчно обмисляне, прехвърляйки изкуствено корпоративните си облаги към юрисдикции с ниски или нулеви данъчни ставки. Мерките по Проекта BEPS основават предпоставки за по-голяма данъчна предвидимост и правна сигурност посредством основаване на условия за по-ефективно разрешаване на разногласията сред данъчно задължените лица и администрациите при използването на интернационалните данъчни правила и условия.

България става член на Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и нейната Информационна банка
Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира устава на Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) към Организацията за икономическо съдействие и развиване. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание. Ратификацията на Устава е изискване за участие в АЯЕ. В момента България е в процедура по присъединение към организацията, която се чака да завърши до края на годината. Чрез ратификацията страната ни показва единодушие и обязаност с устройствения документ и може да стане член на АЯЕ от 1 януари 2021 година Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е значим външнополитически приоритет на страната ни. В осъществяване на този приоритет, през последните години държавното управление поставя поредни старания за приемане на покана и договаряния за участие. Активното присъединяване на България в работни и специфични органи, организации и начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е от първостепенно значение за осъществяване на този приоритет. Присъединяването на България към Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е утвърдено от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на 17 юли 2020 година Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) е конструкция в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване със седалище гр. Париж, Франция. Тя има за цел да подкрепя съдействието сред страните членки за високи достижения в региона на нуклеарната сигурност, технологиите, науката, околната среда и правото. В организацията членуват 33 страни, в това число стратегически сътрудници (САЩ, Франция, Република Корея), които оперират съвсем 90% от конфигурираните нуклеарни мощности в света.

„ Баластриери “ ЕООД е новият концесионер на находище „ Узунпара “
Пловдивското сдружение „ Баластриери " ЕООД е новият концесионер на находище „ Узунпара ", от което се добиват строителни материали - баластра. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна. Находище „ Узунпара " се намира на територията на общините Стамболийски и Родопи, Пловдивска област. Концесията за него е предоставена през април 2007 година за 25 години на „ Агро Ерг " ООД, гр. Пловдив. С днешното решение на Министерски съвет правата и отговорностите по предоставената концесия се трансферират напълно на „ Баластриери " ЕООД. Условията по концесионния контракт остават без смяна. Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

Съгласно друго държавно решение „ Хидрострой “ АД ще изследва строителни материали в повърхност „ Българска поляна ", ситуирана в землищата на с. Буйново, Търговище. Разрешението за изследване се дава за период от една година. През този интервал „ Хидрострой " АД ще вложи най-малко 45 000 лева в проучвателните действия.

Приети са отправени от концесионерите оферти за удължение на периода на контракти за концесия за морски плаж
Министерският съвет одобри Решение за приемане на отправени от концесионерите оферти за удължение на периода на контракти за концесия за морски плаж. С приемането на Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето /ПЗР на ЗИД на 33/ се сътвори опция концесионерите на морски плажове да се оправят със задължението си по обезпечаване наложителните действия по водно избавяне, здравно обслужване и санитарно-хигиенно поддържане, като им се даде опция за спомагателен период за даване на услуги на морския плаж, с цел да се преодолеят рестриктивните мерки на въведените заради пандемията ограничения и настъпилата невиждана икономическа конюнктура в народен и международен мащаб, като се удължи срокът на договорите им за концесия с до една година, според от това по кое време изтича срокът на съответния контракт и при съществуване на нормативно откритите условия. Удължаването на периода на концесията се ползва единствено при положение, че концесионерът е извършил условието да дава през целия летен сезон 2020 година плажните принадлежности- чадъри и шезлонги, на цени не по-високи от декларираните от него за сезон 2020 година според уведомлението му по § 23, алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗИД на Закона за здравето, заплатил е концесионното си заплащане за 2020 година и дава отговор на условията на член 7 от Методика за установяване размера на понижението на дължимото концесионно заплащане и наемна цена за 2020 година, съответстващо на понижението на цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2020 година и за удължение на периода на концесията и на наема. За удължените периоди на концесиите, концесионерите дължат възнаграждение на концесионни хонорари или заплащане при условия и в периоди, според договорите си за концесия.

Одобрено е финансирането на обществена общинска инфраструктура по ЗНИ на Община Марица
Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ). От бюджета на Министерството на стопанската система на Община Марица ще се дават средства за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура. Изграждане детайли на техническата инфраструктура включително асфалтиране и канализация за дъждовни води по второстепенни ул. "Възраждане " и ул. „ Стефан Стамболов " с. Рогош, общо с дължина 2010 м, до границите на парцела, в който ще се извършва сертифицирания по ЗНИ капиталов план на „ Лидер-96 " ЕООД. Предлага се страната да даде целево финансови средства в размер до 496 427 лева с Данък добавена стойност на община Марица. Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Нов цех за произвеждане на електрически колела - Лидер-2 ", община Марица, област Пловдив на „ Лидер-96 " ЕООД. Инвестицията е в размер 4 005 000 лева за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи. За реализирането на плана ще бъдат разкрити 25 нови работни места. Чрез строителството на новата инфраструктура ще се улесни пътното придвижване в региона. Новоизградената улица ще обслужва работещите предприятия в региона и ще даде по-лесен и комфортен транспортен достъп на чиновниците, доставчиците и клиентите на фирмите. Изграждането на инфраструктурата ще даде още по-голям подтик за бъдещето развиване на Индустриална зона „ Марица " и за привличането на повече нови вложители, което ще окаже удобно въздействие върху развиването на района.

Намаляват се с 15 % такси за онлайн искове по цивилен каузи и опция за електронно известяван на участниците по наказателни каузи
Правителството одобри да се понижи с 15% държавната такса по цивилен каузи, когато молбата за отбрана и подпомагане на персонални или имуществени права е подадена в електронна форма посредством Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП). За задачата съдилищата се задължават да обезпечават на страните опция за възнаграждение на таксите по електронен път. За облекчение на участниците в наказателното произвеждане се вкарва и опция за електронно известяван на потърпевшите по хода на делото, както и връчването онлайн на призовки, известия и бумаги на обвинен, очевидец, частен ищец, частен обвинител, цивилен просител, цивилен ответник, а на бранителя и повереника - в случай че те се съгласят да ги одобряват. Това са единствено част от промените и допълненията в пакета от законодателни промени, свързани с въвеждането на електронното правораздаване. Измененията и допълненията на Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха признати на днешното съвещание на Министерския съвет, дават опция на хората в допир с правораздаването да правят в електронна форма процесуални дейности и да се изготвят електронни правосъдни каузи. Електронното подаване и приемане на документи ще се реализира посредством ЕПЕП, в случай че заради естеството им или по силата на закон е планувано осъществяването им по различен метод. Порталът ще е наличен за всеки с персонален потребителски профил, основан след първична регистрация. Извършването на процесуални дейности в електронна форма е уредено в нова глава единадесета „ а” на Граждански процесуален кодекс „ Процесуални дейности и актове в електронна форма “. Предвидено е съдът да издава актове и да прави всички други планувани в закона процесуални дейности в електронна форма, в случай че заради естеството им това е невероятно или по силата на закон е планувано осъществяването им по различен метод. Съдилищата се задължават да разгласяват по понятен и наличен метод опцията за осъществяване на процесуални дейности в електронна форма, в това число посредством ЕПЕП. Подаването на електронни заявки от жителите ще става посредством дипломиран електронен автограф, когато законът планува писмена форма за осъществяването на електронни изказвания до съда и условие за автограф. С измененията в Наказателно-процесуален кодекс се планува опция известия за осъществено закононарушение да бъдат изпращани и по електронен път, в случай че са подписани с дипломиран електронен автограф при съблюдаване на условията на закона. При взимане на мярка за неотклонение на обвинен се основава опция той да взе участие посредством видеоконферентна връзка в делото при положение на оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или при изразено документално единодушие на обвинения и неговия бранител. Пострадалите ще имат опция да изберат да бъдат уведомявани електронно за хода на делото. Целите, които си слага законопроектът, са в цялостно сходство със заложеното в Стратегията за въвеждане на електронно ръководство и електронно правораздаване в бранш „ Правосъдие” 2014 - 2020 година и със Специфична цел 5: Електронно правораздаване на Актуализирана тактика за продължение на промяната в правосъдната система.

Правителството утвърди промени в Наредбата за газовите уреди и съоръжения за втечнени въглеводородни газове
Правителството утвърди изменение и допълнение на Наредба за устройството, безвредната употреба и техническия контрол на газовите уреди и съоръжения за втечнени въглеводородни газове. Промените в наредбата се постановат, тъй като част от терминологията, в това число и някои легални дефиниции, които се употребяват не са настоящи по отношение на настъпилите модерни софтуерни промени в областта на газовите уреди и съоръжения за втечнени въглеводородни газове и измененията в Българските държавни стандарти (БДС). Внасят се промени и по отношение на техническите характерности и метода на обслужване, трансформират се и периодите за осъществяване на част от дейностите по механически контрол на уреди с нараснала заплаха от органите за механически контрол. Облекчава се и административната тежест за лицата, които аплайват за регистриране в регистъра по член 36, алинея 1 от Закона за техническите условия към продуктите за осъществяване на действия по поддържане, поправяне и преустройване на газовите уреди и съоръжения за втечнени въглеводородни газове. Също по този начин се отстранява ограничаването в размера на пълнене на бутилките в пунктовете за пълнене на бутилки.

Одобрено е искане за удължение на интервала за осъществяване на условията за участие на България в MAP с 6 месеца
Със свое решение държавното управление даде единодушие министърът на финансите да насочи искане към Международната асоциация за развиване (MAP) за удължение от изпълнителните й шефове на интервала за осъществяване на условията за участие на страната ни в Асоциацията с 6 месеца, до 30 юни 2021 година Съгласно признатото на 22 май 2020 година решение на Управителния съвет на MAP, България ще стане член на Асоциацията след осъществяване на избрани условия, интервалът за което е стеснен до 31 декември 2020 година или избрана от изпълнителните шефове по-късна дата. Последното от условията е обвързвано с подписването от българска страна на съхранявания в архивите на Международната банка за възобновяване и развиване във Вашингтон оригинал на Учредителния контракт на MAP. Предвид пандемията от ковид-19 все още осъществяването на това условие е затруднено и по тази причина се постанова отправяне на искане към MAP за удължение на в началото избрания период. Международната асоциация за развиване е организация от Групата на Световната банка, основана през 1960 година MAP е единствената от 5-те организации от Групата на Световната банка, в която все още България не членува. Асоциацията добавя активността на МБВР, като подкрепя най-бедните страни посредством даване на заеми при субсидиарни условия, безплатни помощи и техническа помощ, а също по този начин се ангажира с облекчение на дълг по линия на разнообразни начинания. Членството в MAP ще даде опция на страната ни за демонстрация на световна взаимност и за присъединяване в оправянето с едни от най-значимите проблеми в най- бедните страни.

Минимална работна заплата става 650 лв.
Минималната работна заплата ще стане 650 лева от 1 януари 2021 година Размерът й ще се увеличи с 6,6% спрямо актуалната година, реши държавното управление. Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лева ще способства за понижаване на бедността измежду работещите, понижаване на неравенствата в разпределението на приходите, повишение на покупателната дарба и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда. Повишаване мотивацията на работната мощ и понижаване на нелоялната конкуренция. От 1 януари минималната работна часова заплата ще бъде 3,92 лева

Промени в ОПРЧР обезпечават в допълнение финансиране за претовареност на младежи в Северозападния район
Правителството одобри четвърто изменение на Оперативна стратегия „ Развитие н
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР