Учителят - най-силният човек в България е наречена кампанията, посветена

...
Учителят - най-силният човек в България е наречена кампанията, посветена
Коментари Харесай

Учителят - най-силният човек в България

" Учителят - най-силният човек в България " е наречена акцията, отдадена на ролята на българския преподавател, която стартира Центърът за приобщаващо обучение.   Латинка Дучева , която е управител по връзките в организацията, описа в ефира на " Хоризонт "   детайлности за самодейността, като акцентира, че тя е за: Българският преподавател, който макар тежестта на системата влиза с усмивка във всеки час, поддържа децата, които имат потребност, говири с родителите - всички тези неща, които ние виждаме всекидневно българският преподавател да прави, влизайки в клас.

В нашата работа, а ние сме работи с над 300 учебни заведения в България по време на 10 годишната ни процедура, всеки ден виждаме учители, които всеки ден дават доста, доста от себе си  - за съжаление  те остават невидими, непризнати, невидяни. Медиите в никакъв случай не приказват за тях, родителите рядко се сещат също и това е повода тази година Центърът за приобщаващо обучение да посвети информационните си старания на учителите - с цел да възроди тяхната роля и да ги подкрепим по някакъв метод. Защото ние желаеме от тях да бъдат доста подкрепящи, да поддържат всяко дете в класната стая, само че съгласно нас българският преподавател не се усеща подсилен и ние виждаме нашия принос в това. 

Кампанията е продължение на предходна самодейност на центъра от пролетта, наречена " Учителят, който обича всички " и на която са се отзавали с огромно предпочитание доста възпитаници, подготвили видеоклипове за своите преподаватели. Сега нов клип, отдаден на учителите, може да се види  и да се показа в обществените мрежи и в уеб страницата на Центъра за приобщаващо обучение. На годишната си конференция на 9 декември центърът ще насочи фокуса на вниманието към сътрудниците на приобщаването  в общността: На която каним най-силните хора в България - българските учители, да заповядат. Ще споделим задграничен опит, както и доста сполучливи български практики на учители и шефове, които съумяват да привлекат поддръжка за своите учебни заведения да станат по-приобщаващи от общностт -  от локалните институции, локалния бизнес. Искаме да не бъдат сами в тези старания, посочи Дучева. Повече по тематиката ще научите, в случай че чуете цялото изявление на Светослава Кузманова с комукациониия специалист Латинка Дучева.

В репортаж от Велико Търново Здравка Маслянкова споделя за едно от дребното учебни заведения у нас, което употребява медиацията като метод за решение на споровете сред възпитаници, учители и родители - СУ „ Вела Благоева “ в остарялата столица.
В школото учат 640 деца от предучилищна подготовка до 12 клас. Учениците в другите класове си имат своите типични проблеми: Конфликти, че се наскърбяват, нагрубяват се един различен, разискват се, по облеклото се преценят. Учениците нямат положителни взаимоотношения между тях. Някои се бият, някои се нервират, наскърбяват се, изясняват учениците.

Децата се трансформират, само че не стават по-лоши. Всички проблеми се вземат решение с говорене, счита учителката по български език и литература Катя Бакалова , която преподава в учебно заведение „ Вела Благоева “ от 31 години.

Времето е друго сега и децата са разнообразни, не неприятни – разнообразни.  Постоянно им споделям, че ни е дадена речта, обещано ни е да приказваме, това ни прави хора, това ни прави на върха на пирамидата и по тази причина ние би трябвало да приказваме, да приказваме, да приказваме, а не да се бием.

Именно с говорене и вярното задаване на въпросите, с цел да се търсят отговорите и намират решения на споровете се е заела да взема решение учебните проблеми заместник-директорът Марияна Христова . Тя се срещнала с медиацията, предизвикана от Наредбата за приобщаващо обучение. След сполучливо приключен обучителен курс, тя става първият учебен посредник в област Велико Търново. Медиацията се употребява при извънсъдебното решение на разногласия, само че тя има сполучливо приложение и в учебно заведение, разяснява Марияна Христова. За какво е подобаваща медиацията:
Неразбирателства, недоразумения, клюки, злословия, злепоставяне, в това число и в обществените мрежи,
разногласия за превеси и територия, сборичкване, обири и някои прояви на вандализъм. Тогава, в действителност, в случай че намерим аргументите, които са подтикнали съответния участник да направи това, и се опитаме да намерим дружно с него някакво допустимо решение, задоволително на неговите наранени потребности, които са го подтикнали за извърши някои от тези неща, е вероятен методът медиация. Докато в други случаи, когато имаме тормоз, което е систематичен напън и негативно влияние от един възпитаник върху различен, закани – вербални или физически, случаи на опиати, изключване от обществената среда, в която те се намират, както и дейности, свързани с правни проблеми и нарушавания, не са подобаващи за метода медиация.

Злепоставящите обстановки, които най-често накърняват детското достолепие, нормално се случват в интернет и обществените мрежи. И тук ролята на медиацията е в диалозите, споделя Марияна Христова. Целият репортаж е в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР