Учителите са готови да протестират, да не завършат учебната година

...
Учителите са готови да протестират, да не завършат учебната година
Коментари Харесай

КЪРВАВО ПИСМО! Асен Василев изтръпна. Синдикат ,,Образование“ плашат с протести и бойкот

Учителите са подготвени да стачкуват, да не завършат образователната година писмено, да не стартират новата или да стартират нова национална стачка, като тази през 2007г. За това предизвестяват с публично писмо от профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “. Поводът е бъдещият държавен бюджет и нужните средства за обучение, които би трябвало да бъдат заложени в него.
„ Синдикат „ Образование “ не е снел най-високата степен на протестна подготвеност и е подготвен да призове учителите и чиновниците на митинг, в случай че българското държавно управление и финансовия министър господин Асен Василев обрече българското обучение на недофинансиране “, се споделя в мнението, подписано от доктор Юлиян Петров, ръководител на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Подкрепа “, написа Марица.
Синдикатите имат пет съществени претенции. Те упорстват делът на разноските за обучение за 2023 година да се резервира на 4,5%, а в дълготраен проект да доближи 6% от брутния вътрешен артикул на страната. Притеснителни са поръчките за стягане на разноските при правене на бюджета от постоянното държавно управление, разясняват оттова. Така, съгласно обновените средносрочни бюджетни прогнози разноските за обучение през 2025 година падат до 4.1%. Всичко това обаче се случва на фона на нараснали разноски в системата. България е на опашката по дял на разноските за обучение в Европейски Съюз, като след нас са единствено Ирландия, Румъния, Италия, Гърция и Словакия /данните са към 2021 г./.
Средната брутна работна заплата в бранш „ Образование “ би трябвало да резервира равнище 125% от междинната брутна работна заплата за страната, упорстват синдикатите. В момента началната заплата на педагозите е 1486 лева и макар растежа през последните години, е надалеч от междинната работна заплата, която към март 2023 година е в размер на 1953 лева Дори междинната заплата за бранш обучение – 1862 лева, е под междинната в народен мащаб за всички браншове. Ето за какво в държавния бюджет би трябвало да се заложи растеж от 30 на 100 на учителските заплати, освен това със задна дата от 1 януари 2023 година Ако това се случи, началната заплата на учителите ще стане 1932 лева
Синдикатите плашат и с връщане на таксите в детските градини. Припомняме, че те бяха отстранени напълно от април предходната година и за Пловдив месечната беше най-много 50 лв.. Общините в България би трябвало да бъдат в допълнение обезщетени поради отпадналите такси, енергийните цени и невижданата инфлация, за което са нужни 120 милиона лв.. В противоположен случай, родителите би трябвало още веднъж да стартират да заплащат такси за яслите и Детските градини.
Синдикатът се бори още и за възстановяване на материалната база в учебни заведения и детски градини, назначението на просветителни посредници на непрекъснат трудов контракт, защото програмата, по която сега работят, изтича безусловно след половин месец.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР