Учители и ученици, деца, дейци на културата и изкуството преминаха

...
Учители и ученици, деца, дейци на културата и изкуството преминаха
Коментари Харесай

Монтана отпразнува 24 май за 130-ти път

Учители и възпитаници, деца, дейци на културата и изкуството минаха в шествие през Монтана в чест на Деня на българската култура, просвета и славянската книжовност. А стотици техни близки, познати, жители и посетители на регионалния град извършиха улиците, с цел да вземат участие в празника на светите братя Кирил и Методий, който се отбелязва в регионалния град към този момент 130 години.

Потокът от хора с цветя, национални трибагреници и портрети на първоучителите мина по централния бул. „ Трети март ” и стигна до площад „ Жеравица ”, където екна химна „ Върви народе възродени ”.

Празничното слово на кмета Златко Живков стартира с думите„ Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието ”. Градоначалникът – историк по обучение, напомни делата на нашите велики предшественици за пребъдването на българската култура и просвета и разгласи, че през 2018 година в Монтана ще има изключителни по рода си промени за просветителната и културната инфраструктура. Планираните вложения за възобновяване на учебни заведения, детски градини, читалища и църкви в общината доближават 10 милиона лв..

На тържествения банкет във връзка празника с почетни значки на община Монтана бяха наградени Албена Иванова – шеф на І учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методи ”, Ваня Вълчева – шеф на ІV учебно заведение „ Иван Вазов ” Марияна Калеева – шеф на ІІІ учебно заведение „ Д-р Петър Берон ” и Наталия Цветанова – шеф на VІ ЦДГ „ Слънце ”. Диплом на СБУ към КНСБ за преподавател на 2018 година бе връчен на старши началния преподавател в ОУ „ Васил Левски ” – село Смоляновци, Татяна Петрова. Тя получи и почетно отличие „ Неофит Рилски ” на Министерството на образованието и науката, което й бе връчено от началника на инспектората по обучение Трайка Трайкова.

„ Огромно ” Благодаря ”за това, че неуморно се грижите за бъдещето на България и всекидневно придържате детската ръка по верния път. Трудности постоянно ще има, само че имам вяра, че дружно ще ги преодоляваме сполучливо! ”, съобщи Трайкова. Почетните оценки „ Неофит Рилски ” бяха връчени на Цецка Каменова – старши преподавател начален стадий в ІV учебно заведение „ Иван Вазов ” и на Виргиния Дашева – гл. преподавател по математика в гимназията за преподаване на непознати езици „ Петър Богдан ”.

Пред почетните посетители кметът Живков цитира книжовника Костадин Костенечки от средата на ХV век с думите му: „ Всяка земна популярност е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, единствено словото остава и пребъдва в жанр и жанр. ” Първото проведено честване на празника в Монтана след Освобождението е извършено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат публична депеша на министъра на образованието във връзка празника на славянските просветители.

Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобяд в двора на учебното заведение се извиват национални хора на общоградско празненство, написа в своята къса летописна история Йордан Герасимов.
 24_mai_montana2018e  24_mai_montana2018d  24_mai_montana2018c  24_mai_montana2018b  24_mai_montana2018f  24_mai_montana2018a
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР