Учител, убил жена, осъден за малтретиране на 16-годишен ученик

...
Австралийски учител, който уби съпругата си, за да може да
Коментари Харесай

Австралийски учител, който уби съпругата си, за да може да започне нов живот с тийнейджърка, беше осъден на допълнителна година затвор за престъпление, извършено, когато момичето е било на 16 години.

75-годишният Крис Доусън седеше с глава в ръцете си, докато чакаше присъдата в петък от стая в поправителния комплекс Лонг Бей, южно от Сидни, където вече излежава 24-годишна присъда за убийството на съпругата си Линет.

Изчезването на Линет в началото на 80-те години на миналия век се превърна в една от най-интригуващите мистерии в Австралия, обърквайки полицията в продължение на десетилетия и вдъхновявайки подкаст, който се зарови в местонахождението на майката, чието тяло никога не е намерено.

В петък съдия Сара Хъгет осъди Доусън на три години затвор по едно обвинение за „плътско познаване на момиче на възраст над 10 и под 17 години“ за сексуален акт, извършен през 1980 г.

Присъдата идва с период без условно освобождаване от две години, така че нетният ефект ще бъде допълнителна година затвор за Доусън, преди да отговаря на условията за условно освобождаване през август 2041 г., каза Хъгет.

По време на престъплението Доусън беше учител на около 32 години, който предприе активни стъпки да стане учител на момичето, като я отдели и й каза, че е красива, каза съдът.

Хюгет каза, че Доусън не е използвал заплашителни думи или поведение, „за да осигури съгласието и мълчанието на жертвата“, но е имало „степен на манипулация и експлоатация“.

Доусън знаеше, че момичето има проблеми у дома и каза на жертвата, че „това, което прави, всъщност е нещо, от което жертвата се нуждае и/или че ще бъде полезно“, каза тя.

„Престъплението е извършено в петък или събота вечер, когато нарушителят е завел жертвата в дома на родителите си... Той й е казал, че родителите му ги няма във ваканционната им къща, било е през нощта и никой не е бил вкъщи“, каза Хъгет.

Съдът чу, че Доусън и момичето са имали законна сексуална връзка в продължение на много години, след като тя е навършила 17 години и по-късно се е оженила и е имала дете.

Връзката им продължи въпреки интензивните спекулации за местонахождението на съпругата на Доусън Линет, за която Доусън твърдеше, че е напуснала, когато децата им са били само на две и четири години.

Полицията извърши друго претърсване на бившия дом на Доусън в Бейвю, Нов Южен Уелс през 2018 г. Полицията извърши друго претърсване на бившия дом на Доусън в Бейвю, Нов Южен Уелс през 2018 г. Нейтън Патерсън

Никаква следа от Линет Доусън не е открита въпреки многобройните полицейски разследвания и претърсвания, които включват разкопаване на задния двор на бившия дом на двойката на северните плажове на Сидни през 2018 г.

Доусън продължава да твърди, че е невинен, дори след като през 2022 г. беше признат за виновен за убийството на Линет някъде около 1982 г.

По време на процеса само с участието на съдия множество свидетели твърдяха, че са виждали Линет Доусън през годините след това, но съдия Иън Харисън отхвърли тези твърдения като неверни или погрешни.

Харисън каза, че въпреки че присъдата не е подкрепена от преки доказателства, той е доволен от твърдението на короната, че Доусън се е влюбил в ученичката си до степен, че не вижда друг начин да бъде с нея, освен да убие жена си.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР