Училищният звънец няма да удари до края на учебната година

...
Училищният звънец няма да удари до края на учебната година
Коментари Харесай

Затвориха варненско училище заради опасна сграда

Училищният звънец няма да удари до края на образователната година в Начално учебно заведение " Васил Левски " във Варна. Причината е, че сградата е рискова поради градивни проблеми, макар че е издигната преди 6 години. Проблемът е открит след осъществено проучване на зданието и актуализация на техническия паспорт, оповестява Българска национална телевизия. И до момента в който казусът бъде решен, 385 деца от 1-и до 4-и клас бяха изведени от постройката измежду зима и ще би трябвало да довършат образователната година другаде.
Според експертизата, осъществена от Община Варна, най-сериозният проблем в структурата е провисването на плочата над стълбището на третия етаж, при което са се изкривили отвесните подпорни стълбове.

Звездин Стоилков, шеф на Общинско дружество "Инвестиционна политика " към Община Варна разяснява: "Конструктивната експертиза категорично споделя, че има проблеми с междуетажните плочи и покривната плоча. Има пукнатини по гредите на физкултурния салон, неизградени греди на някои от плочите. Като заключението на специалистите е, че постройката е рискова за употреба ".

"Проблемите ги установихме дружно със експерти, като се надявах, че не са толкоз фрапиращи и съдбовни и нямах упованията, че ще бъдем изведени от постройката ", съобщи Стела Петрова, шеф на Начално учебно заведение "Васил Левски ".

Училището е издигнато от пловдивската компания " Стоянстрой " по схемата на публично-частното партньорство с Община Варна. Инвеститорът оспорва експертизата и е назначил своя.

"След направено геодезическо замерване установихме, че провисванията на плочите на никое място не са повече от 1,8 см., което е в границите на допустимото, тъй че терзанията по отношение на здравината на структурата, на който и да било, са изцяло неоснователни ", разяснява Стоян Сариев, шеф на компанията реализатор.

"Направихме две срещи с тях, само че към сегашния миг документи от тяхна страна не са показани ", добавя Звездин Стоилков.

Докато двете страни изяснят кой би трябвало да извърши ремонт на учебното заведение - децата, техните родители и учебното управление би трябвало да се приспособят към изключителни условия. Навярно предстоят и дълги правосъдни борби сред Община Варна и вложителя, в случай че не се стигне до решение на казуса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР