Училищата са готови за първия учебен ден, само ученическото общежитие

...
Училищата са готови за първия учебен ден, само ученическото общежитие
Коментари Харесай

В Добрич не стигат учители по български, математика и информатика

”Училищата са подготвени за първия образователен ден, единствено ученическото общежитие в Добрич е в ремонт ”, сподели Светлана Василева, шеф на Регионалното ръководство на образованието в Добрич.

„ Навсякъде са назначени учители, все по-малко са оповестените свободни работни места. Трудно се намират учители по български език и литература, по математика, по осведомителни технологии. Проблемът, съгласно шефовете, е не да се намерят фрагменти, а да се намерят готови фрагменти ”- добави тя.

13 894 възпитаници от първи до дванадесети клас в Добричка област в 67 учебни заведения ще чуят школския звънец на първия образователен ден – 15 септември. От тях 8 375 са в Добрич, а другите са в останалите общини на региона. Първокласниците в Добричка област са 1180, от тях в Добрич са 628, а в останалите седем общини – 552.

„ Няма наклонност за смяна на възрастта на учителите, въпреки че от ден на ден приключили висше обучение експерти вземат решение да стартират в учебно заведение ”, сподели още Василева. Според нея, дефицитът на учители се трансформира през годините – преди години „ дефицитни ” са били учителите за първия учебен стадий – 1-4 клас, по-късно не са достигали учители по непознати езици.

„ В Добричка област преди началото на новата образователна година, са подадени 3387 заявления-декларации за разпределяне на еднократни помощи по Закона за фамилните помощи за деца.

За възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас са подадени 2776 заявки, като издадените заповеди за разпределяне са 2597. По общини подадените заявки са в Балчик - 290, Генерал Тошево - 190, град Добрич – 1465, Добричка – 247,Каварна - 235, Крушари – 47, Тервел - 229, Шабла – 73.
За възпитаници, записани в осми клас, са подадени 611 заявки, като са издадени 540 заповеди за разпределяне на еднократна помощ. По общини подадените заявки са в Балчик – 64, Генерал Тошево - 42, град Добрич - 344, Добричка – 53, Каварна – 50, Крушари – 5, Тервел - 36, Шабла - 17.

Помощите още веднъж са в размер на 300 лв. и се изплащат на два пъти. Първата част се изплаща след записване на ученика първоначално за образователната година, а втората - след започване на втория период, в случай че детето продължава да учи. Заявленията се подават най-късно до 15 октомври 2023 година ”, сподели Ирена Баирова, шеф на районна дирекция „ Социално подкрепяне ” Добрич.

Дияна Райнова [**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР