Училищата са готови за новата учебна година. Има недостиг на

...
Училищата са готови за новата учебна година. Има недостиг на
Коментари Харесай

Първият звънец бие, учители няма

" Училищата са подготвени за новата образователна година. Има дефицит на учители в другите райони и по разнообразни премети, най-масово по математика, осведомителни технологии, естествени науки. Всяка година е друга за себе си - нова за първокласниците и осмокласниците, които сменят просветителния стадий ".

Това сподели Първият  Асен Александров, шеф на столичното 51-во Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Той акцентира, че нарастването на заплатите към момента не е отразено по банковите карти на учителите:

" От Народното събрание е решено, че междинните заплати в бранша би трябвало да бъдат 120% от междинната за страната. След като се усилва междинната за страната, би трябвало да се усилват и тези на учителите. Ако не продължи наклонност за актуализиране на учителските заплати, може да се окажем без преподаватели по значими предмети ".

В предаването " Нещо повече " Александров оцени като позитивни измененията в провеждането на националното външно оценяване в 4, 7 и 10 клас, втори дати за изпит на учениците, които не са съумели да се явят на постоянните, разнообразни дати на изпитите в 7 и 10 клас. Адекватно съгласно него е и решението медицинските бележки да се издават единствено по електронен път.

По думите на директора не единствено учебното заведение би трябвало да взема решение проблемите на учениците със зависимостите, в борбата би трябвало да се включат и други институции. 

През новата образователна година учениците от 1 до 12 клас са 702 000, като над 57 000 от тях са първокласниците. 

Интервюто на Андрей Борисов с Асен Александров в предаването " Нещо повече " можете да чуете в звуковия файл. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР