Училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места

...
Училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места
Коментари Харесай

Отпускат повече средства за училищата и детските градини в Северозападна България

Училищата и детските градини в дребните и отдалечени обитаеми места ще бъдат финансирани в допълнение. Ще се предизвикват и специалностите, в които се чака да има дефицит на пазара на труда. Повече средства са планувани и за местата, в които се образоват повече деца от уязвими групи.
Това плануват промени в наредбата за финансиране на институциите в системата на учебното и предучилищното обучение. Те са препоръчани за публично разискване и са качени на уеб страницата на МОН.
Целта на измененията е да се стимулират младежите да преподават в по-отдалечените обитаеми места, което да обезпечи еднакъв достъп до обучение на децата, разяснява просветният министър Красимир Вълчев. "Допълнителните средства ще зависят от отдалечеността от най-големите градове, градовете с население над 150 000 души, от отдалечеността от общинския център и от размера на общината ", изясни той.
Повече средства ще получат учебните заведения и детските градини в Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и в дребните гранични общини, както и тези, в които има централизация на деца от уязвими групи. Те ще могат да образуват маломерни паралелки, тъй като по думите на министър Вълчев, с тези деца се работи по-трудно.
"Така да вземем за пример, в случай че първокласниците са 24 деца и наредбата задължава да се образува една паралелка, те ще могат да образуват две паралелки или да работят в една паралелка с две групи ", разясни министърът.
Допълнителни пари ще има и за специалностите от професионалното обучение, в които се чака да има дефицит на пазара на труда. "Това са най-общо специалности, по които броят на заетите, които чакаме да се пенсионират идващите пет години, е най-малко два пъти по-висок от броя на учениците, които се образоват сега ", уточни Вълчев.
Това са 55 специалности в 12 професионални посоки, измежду които превоз, машиностроене, електротехника, енергетика, строителство, хранителни технологии и други.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР