Учениците в Турция се връщат днес в училищата и ще

...
Учениците в Турция се връщат днес в училищата и ще
Коментари Харесай

Турция изхвърля еволюцията от учебниците

Учениците в Турция се връщат през днешния ден в учебните заведения и ще са последното потомство, което ще учи теорията на еволюцията в часовете по биология, съобщи Асошиейтед прес. От идната есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно образование ще се преподава за джихада като за "любов към родината ".

Турските управляващи оповестиха промени на над 170 тематики в стратегиите за образование, в това число теорията за еволюцията в часовете по биология в междинните учебни заведения.

Опозиционните партии и съюзи стачкуваха против измененията и ги подлагаха на критика като превръщане на образованието в сходство с консервативната и ислямски насочената публична линия на ръководещите. Те настояха Турция да обезпечи научно, светско обучение за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз съобщи, че тематиките в новата стратегия са опростени предвид на "хармонизирането им с развиването на учениците " и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство счита, че е прекомерно комплицирана за междинното учебно заведение, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно образование като за "любов към родината ", както и отделянето на по-малко внимание на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, почитан от светските турци. Посочва се, че Ататюрк е отделил страната от религията, само че партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това прецизно разделяне и вкара по-религиозен метод.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР