Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни

...
Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни
Коментари Харесай

Ето до колко дни ще отсъстват учениците от училище с родителска бележка

Учениците ще могат да отсъстват от учебно заведение до 15 дни в една образователна година с стимулирано документално заявление от родител до класния началник, реши държавното управление.

Промените в Наредбата за приобщаващо обучение са препоръчани от Министерството на образованието и науката и имат за цел да облекчат фамилиите и да понижат административната тежест на шефа на учебното заведение, оповестиха от Министерския съвет. 

След извършено необятно публично разискване бе взето решение, че възпитаник може да отсъства по фамилни аргументи до 5 дни едновременно. До момента децата имаха право да отсъстват от учебно заведение по уважителни аргументи до 3 дни с записка до класния началник и до 7 дни с документално заявление до шефа.

С измененията се дава опция на родителя независимо да взема решение във връзка с отсъствията на своето дете от просветителната система в случаи на фамилни събития, персонални и фамилни задължения, наложителни пътувания, краткотрайно неразположение и други Това към този момент ще се случва в осведомителен режим във връзка с учебното заведение посредством класния началник, а не в позволителен от шефа.

С оглед въведената цифровизация на медицинския документ за уважаване на отсъствията по медицински аргументи в Наредбата се прецизира и редът на· подаване на този документ. Това става по електронен път, с което се прекратява представянето му на книжен притежател от родителя в учебното заведение, като по този начин се облекчават и родителите.

В хода на публичното разискване са взети поради още две оферти, които са отразени в· Наредбата и са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от разнообразни министерства.

Първото се отнася до заниманията по ползи в региона на спорта, а с второто - до отпадане на ограничаването за даване на някои обществени услуги в просветителната система. Такива към този момент ще могат да се оферират и в институции в системата на предучилищното и учебното обучение, стига да са съобразени с физическото, здравното и психическото положение на детето, както и с неговите самостоятелни потребности.

Промените се вкарват след извършен разговор и редица среши с всички заинтригувани страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР