Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище

...
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище
Коментари Харесай

Просветният министър обяви голяма промяна за отсъствията в училище. Децата не са на себе си

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи с записка от родителя, разгласи министърът на образованието Галин Цоков в ефира на Българска национална телевизия.
Досега вероятните дни отсъствия по фамилните аргументи бяха едвам три, а от тази образователна година те бяха увеличени на три с записка от родител плюс още седем с позволение на шефа на учебното заведение.
„ Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение – усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година “, сподели министър Цоков. По думите му ще се облекчи и реда за тяхното потребление.
Молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.
Министърът не уточни дата, от която смяната влиза в действие.
Цоков акцентира и нарастването на заплатите на учителите от 1 януари 2024 година
През последните дни на 2023 година подписахме нов групов контракт, с който заплатите на учителите и другите педагогичен експерти се усилиха с 8,4% и началната заплата на преподавател е в порядъка на 1853 лева, на старши преподавател е 1911 лева, а шеф – 2250 лева, уточни министърът.
„ Това е нарастване, което е обвързвано с нарастване на бюджета за 2024 година в порядъка на 280-290 млн. лева, което демонстрира, че развиването на образованието и подобряването на професионалната активност на учителите, шефовете и другия педагогичен личен състав е доста значима политика освен на държавното управление, само че и в Народното събрание “, сподели Галин Цоков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР