Учениците ще изучават Вазов и Ботев с помощта на речник.

...
Учениците ще изучават Вазов и Ботев с помощта на речник.
Коментари Харесай

Учениците ще изучават Вазов и Ботев с помощта на речник

Учениците ще учат Вазов и Ботев благодарение на речник. Причината - огромният брой остарели думи в българската литература, които актуалните деца не познават. Според специалисти това прави разбирането на творбите съвсем невероятно.

Да изучаваш непреходната българска класика се оказва предизвикателство за учениците, родени в 21-ви век.

Ето един откъс от романа " Под игото " на Иван Вазов: " Той беше висок, камбурест, дръглив, постал и кьосе... " - тук има най-малко три думи, които биха затруднили децата. На помощ идва новият речник. Той събира над 1 000 остарели, диалектни или непознати думи, употребявани в творбите на българските създатели, които се изучат от 6-и до 11-и клас. Срещу всяка дума има пояснение.

Ето и няколко образеца. " Которник " - в миналото по този начин са наричали пандизите и тъмниците или " стобор ", което ще рече ограда. Някога вместо по-модерната дума " ключова дума " пък са употребявали думата " лозинка ".

Децата споделят, че такива непознати за тях думи провалят цялото изречение.

А съгласно учителите, поради непознатите думи, децата бързо се отхвърлят да дочетат творбата до края.

" Губи се ползата и не е добре за мен през две минути да се изяснява дадената дума. Просто би трябвало да се съкрати дистанцията сред четивото и читателя, изключително когато това са деца. ", споделя Александра Дойчинова, преподавател по БЕЛ в 51 СУ " Елисавета Багряна ".

Така се ражда концепцията за основаване на специфичен речник. За да напише речника, на създателя Марин Гинев му се постанова да изчете и " разкодира " всички български творби, включени в стратегиите по литература.

" Иначе няма по какъв начин да схванат учениците нито духа на епохата, нито мислите, вълненията на героите...просто е невероятно ", споделя Гинев.

Речникът е изцяло безвъзмезден и наличен онлайн. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР