Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класната стая, а

...
Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класната стая, а
Коментари Харесай

Обратно в клас: Кога и как учениците ще се върнат в класните стаи?

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класната стая, а в случай че са със специфични потребности - у дома, прецизираха здравните управляващи през днешния ден.
Снимка: bTV
С тестването децата ще се върнат в клас най-рано в сряда и то в паралелките, където повече от половината родители са съгласни с проучването.
Снимка: bTV
Ако процедурата покаже резултат и се обезпечат още количества проби - седмица по-късно в учебно заведение ще влязат и учениицте от 5. до 7. и 12. клас.

Тестове няма да се постановат за учениците, които имат документ за преболедуване или в случай че са над 12 години - са имунизирани.

От образоваленото министерство обясниха и че децата със специфични просветителни потребности ще се изследват от родителите у дома.

Тестовете са два разновидността - при първия детето отделя слюнка в торбичка, която се смесва с реактив, разклаща се и се слагат три капки върху плочката за резултат.

Подобна е процедурата и при втория тест, където се употребява фунийка.

Резултатите са подготвени след 15 минути. Всяко учебно заведение ще получи проби от един тип, избран от Министерството на образованието.

При позитивен резултат се прави втори тест от здравно лице. При същия резултат ще се карантинира цялата паралелка.

За да се върнат към присъствено образование учениците от 1. до 4. клас е належащо най-малко половината родители от паралелката да са съгласни с тестването.
Снимка: bTV
Родителите са раздвоени.

" Аз не виждам друга реалистична опция те да се върнат в клас, не би трябвало да се връщат без ограничения ", споделя Александра Русева.

" Два пъти седмично да мисля за гибел, за заболявания, дали детето ми ще попадне в тая група, това за мен е един душевен дисбаланс в образователната система ", изяснява Полина Колева.

Тестовете ще са два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък. Времето - към 30 минути. Частните учебни заведения също ще получат безвъзмездни проби за дребните деца.
Снимка: bTV
" Аз мисля, че е добре да се създадат такива проби на децата, тъй като по този метод ще бъдат спокойни и останалите деца, и родителите, и ние, макар че аз съм имунизирана ", счита Гинка Кръстева, учител.

" Тук съгласно мен би трябвало да се намесят външни доброволци. В 22. учебно заведение имам над 400 деца начален стадий, представете си какъв брой време ще отнеме. Ами в случай че някоя от хигиенистките откаже, аз не мога да я задължа ", изяснява Елена Кърпачева, шеф на 22. СЕУ.

Част от учебните заведения пък ще изискат доброволци от Медицинския университет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР