Учениците от Средно училище Христо Ботев в Девин се включиха

...
Учениците от Средно училище Христо Ботев в Девин се включиха
Коментари Харесай

Започва ремонт на детското отделение в МБАЛ-Девин, ученици д...

Учениците от Средно учебно заведение „ Христо Ботев ” в Девин се включиха в самодейността „ Капачки за щедрост ”, в поддръжка на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в родопския град. Акцията е инициирана от самите възпитаници и е осъществена със съдействието на еколога в Община Девин, Нагиян Селим. В нея са се присъединили ученици от всички паралелки на образователното заведение. Събраните  капачки са 125 кг и са дарени на лечебното заведение. Идеята на учениците е със средствата от тях да се подкрепи общинската болница.

Дарението ще е в помощ на обновяването на детското поделение в здравното заведение, чийто ремонт започва идната седмица, заяви изпълнителният шеф на болничното заведение Радка Грозданова.

„ Традиция е в нашата област и нашата община хората да подаряват на здравните заведения. От възобновяването на активността на болничното заведение от 2014 година си има традиция хората да си подаряват. Дарението на учениците ще бъде в помощ за по-красивата среда в детско поделение “, сподели Грозданова.

„ За ремонта на детско поделение избрахме реализатор. Строително-ремонтните действия  започват от 14 ноември т.г. Средствата за ремонта са от три източника. Една част сме подсигурили от бюджета на общината, друга са от дарения на компании и жители, а една част осигурихме по извоюван от общината план по Програма „ Региони в напредък “. За ремонта на детско поделение бяха избрани 100 000 лева от заем изтеглен предходния мандат, само че те бяха незадоволителни. Преди две години, когато финансовото положение на общинската хазна не позволяваше да се поеме целия ремонт на отделението, направихме дарителска акция за набиране на още средства и доста хора и компании от общините Девин, Борино и Доспат, които обслужва болничното заведение, се отзоваха “, сподели кметът на община Девин Здравко Иванов.

В ремонта на отделението ще се вложат общо към 280 000 лева Плановете са до началото на февруари 2023 година той  да завърши.

В момента детско поделение се обитава в друга база, няма да стопира активността му, поради ремонта, сподели Грозданова.

Болницата в Девин беше потънала в задължения, поради което беше спряла активността си, само че от възобновяването й до в този момент е съумяла да покрие изцяло всички отговорности, регистрира Грозданова. „ Всички остарели отговорности са погасени. Останали са за издължаване малко лихви към Национална агенция за приходите. Надяваме се оттук насетне към този момент единствено да модернизираме базата и апаратурата. Тук в никакъв случай не е спирало дарителството, непрекъснато имаме дарения от жители и компании, разчитаме на тях и ги получаваме. Населението е потърпевшо от неналичието на болница и е сензитивно на тази тематика “, разяснява Грозданова.

Основният проблем на здравното заведение, както на други места, е недостига на фрагменти, изключително измежду медицинските сестри.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР