Учениците от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се

...
Учениците от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се
Коментари Харесай

50% от родителите трябва да кажат „да“ за обучение на малките ученици в клас

Учениците от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се върнат в учебно заведение най-рано на 10 ноември с тестване два пъти седмично в класните стаи посредством проби с обособяване на слюнка в контейнерче, след което се взема проба от контейнерчето, с цел да може да се направи пробата, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

За да се върнат в клас, половината от родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, би трябвало да бъдат съгласни децата им да бъдат тествани. Тестването ще се прави в първите 30 минути от първия образователен час в понеделник и четвъртък, осведомят от БНР.

Тестването ще става с обособяване на слюнка в контейнерче, след което се взима проба от него, с цел да може да се направи пробата, изясни просветният министър Николай Денков.

Дали учениците ще могат да се върнат в учебно заведение ще зависи от това дали доставчиците на тестванията ще изпълнят доставките в период, което значи най-късно понеделник – 8 ноември.

Учениците, чиито родители не желаят децата им да бъдат тествани, ще се образоват синхронно или асинхронно съгласно опциите на учебното заведение.

Педагогическите и непедагогическите експерти ще получат в допълнение заплащане за тестването за двата месеца до края на годината.

Тестовете ще бъдат показани на родителите преди те да бъдат запитани дали са съгласни децата им да бъдат тествани, с цел да влязат в клас.

Времето до доставката на тестванията в учебните заведения ще бъде употребявано за информационна акция за информиране на учителите и родителите за хората, които ще вършат тестванията.

Учениците ще са с маски в учебно заведение като се изключи момента, в който от тях ще се взима секрет за тестването.

Целта е в случай че някое от децата се окаже с позитивен резултат, да не бъдат инфектирани съучениците му.

Ако пробата на даден възпитаник е позитивен, той ще бъде отделян от класа.

При организацията на тестването в учебното заведение ще се включат медицински експерти, където са налични, родители, посредници, педагогичен и непедагогически личен състав.

Изискването към тях е да бъдат имунизирани или преболедували или да са минали през проби за Covid.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР