Учениците, които са завършили средното си образование тази година и

...
Учениците, които са завършили средното си образование тази година и
Коментари Харесай

Утре е последен ден за заплащане на здравни осигуровки от неработещите абитуриенти

Учениците, които са приключили междинното си обучение тази година и са се дипломирали, само че не са почнали работа незабавно, би трябвало сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти постоянно образование, припомнят от Националната организация за приходите.

За интервала от довеждане докрай на междинното до започване на висшето си обучение или работа на трудов контракт те би трябвало да внесат здравните си осигуровки за своя сметка като вноската за юли е в размер на 28,40 лева Причината за това е, че зрелостниците не попадат в нито една от категориите - възпитаници или студенти, заради което не дават отговор на изискванията за здравно обезпечаване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова активност, за която подлежат на здравно обезпечаване на съответното съображение по реда на Закона за здравното обезпечаване. В тези случаи приключилите приблизително обучение би трябвало да подадат декларация Образец 7 – за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, идващ месеца, през който е зародило задължението за обезпечаване. Тогава е и срокът за заплащането на тези вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

От офиса в морската столица припомнят, че от 1 август 2023 година хората, които сами внасят наложителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната, абитуриенти-неосигурени на друго съображение и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат най-малко 31,20 лв. месечно. Срокът за внасяне на здравната вноска е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнася. Така, дължимата здравноосигурителна вноска с обновен размер следва да се заплати до 25-ти септември. За заплащане, което не е направено в период, се начислява законова рента.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР