Ученици в седми, осми и девети клас от Професионална гимназия

...
Ученици в седми, осми и девети клас от Професионална гимназия
Коментари Харесай

Каква помощ и подкрепа могат да получат на Националната телефонна линия за деца 116 111 дискутираха ученици в град Ботевград

Ученици в седми, осми и девети клас от Професионална гимназия по техника и мениджмънт " Христо Ботев " и Профилирана природо-математическа гимназия “Акад.проф.д-р Асен Златаров ” в град Ботевград се срещнаха по какъв начин действа Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето. За какво най-често споделят техните връстници и какво се случва, когато се обадят бяха измежду най-задаваните въпроси от децата.



„ Знам, че от време на време не е доста елементарно да се приказва, само че е належащо за самите вас, а и за нас – възрастните да споделяте. Каквото и да ви тревожи, вашето семейство и вашите учители ще ви оказват помощ, само че в случай че им се доверите. Ако се притеснявате от диалога с тях, постоянно може да потърсите съвет от консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111. Обаждането ще остане анонимно, само че ще можете да поговорите за всичко, което сега е значимо за вас. Разговорът е изцяло безвъзмезден и може да е когато и да е на денонощието “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

По време на срещата учениците чуха действителни истории по какъв начин техни връстници са помогнали на нуждаещи се от поддръжка деца с едно позвъняване на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. В диалога за това какъв брой е значимо да споделяме и да не премълчаваме проблемите и страховете си, се включиха и един от най-успешните млади спортисти в страната – европейският първенец по битка за юноши Сергей Стоев, както и юношите на баскетболен клуб „ Балкан “.



На събитието участваха и представители на община Ботевград, които бяха и домакини на срещата, както и специалисти от Държавно стопанско предприятие – Ботевград.

От 2009 година Държавната организация за протекция на детето построи и поддържа Национална телефонна линия за деца с храмонизиран номер 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, съветвани и подкрепени от потвърдени експерти анонимно, гратис, 24 часа, 7 дни в седмицата. Линията е и най-бързата опция за подаване на сигнал за дете в риск, защото има построена връзка с Националната система 112, отделите за „ Закрила на детето “ в цялата страна, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, РУО към МОН и други От месец юни 2021 година, ДАЗД е формален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е показана в 139 страни и има 166 членове.

Държавната организация за протекция на детето започва осведомителни срещи за действието и полезността на НТЛД 116 111 с възпитаници във всички градове в страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР