Ученици създадоха умни чорапи, които да следят къде се намират

...
Ученици създадоха умни чорапи, които да следят къде се намират
Коментари Харесай

Ученици изобретиха чорапи с чип в помощ за хората с деменция

Ученици сътвориха умни чорапи, които да наблюдават къде се намират възрастни хора или такива с умствени болести. Момичетата от клуба по роботика към шуменското приблизително учебно заведение " Панайот Волов " взимат драговолно концепцията, заради обстоятелството, че имат и персонална ангажираност с близки, които постоянно са се губели.
Прочетете още
Учениците съвсем на един мирис съумяват от няколко топки прежда да сътворят чорапите, украсили са ги и към този момент са провели сполучливо първите им проби. Докато по света имплатират чип в мозъка, у нас възпитаници направиха " умни чорапи " в помощ на възрастните хора с деменция.

" Нас ни въодушеви да създадем тъкмо този план, тъй като имаме другари и познати с мозъчни болести и желаеме да помогнем с изключение на на тях и на техните близки ", изясни Симона Ганева от шуменското учебно заведение " Панайот Волов ".

" Заехме се с този план, които е обвързван таман с тази сфера от хора, тъй като считаме, че тъкмо в България те са неглижирани от обществото ", уточни от своя страна Лариса Мартинова.

Идеята е елементарна - да се употребява тракер, които да демонстрира местоположението на индивида посредством мобилно приложение. " Решихме да сложим устройството в плетени чорапи, защото искахме да намерим метод да съвместим българските обичаи със самия план и защото чорапите са нещо, което доста мъчно може да бъде отстранено по средата на улицата ", означи на собствен ред Християна Стойчева.

Доброто решение обаче желае и положително осъществяване. И се оказва, че плетенето на чорапи не е останало надалеч в предишното. " Знам да оплитам от моята баба и по тази причина тук помагах много - можех да покажа неща, които не всички знаеха ", сподели Пламена Неделчева.

След като прототипният чифт чорапи се появява на бял свят - към него би трябвало да се сложи и проследяващият чип. Това решение изисква и грациозност, и деловитост.

" Ушихме чорапа и джоб към него, в който да пъхнем самия GPS тракер. Съобразих размера на джоба със самата величина на GPS тракера. Сложихме лепенка, с цел да може тракерът да се изважда, в случай че примерно чорапите би трябвало да се перат ", обясни Лора Маринова за Нова. 

Първите проби демонстрират положителни резултати, а девойките се надяват, че скоро " Умните чорапи " ще се носят от от ден на ден дядовци и баби. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР