Ученици от великотърновското училище Емилиян Станев“ се записаха в историческите

...
Ученици от великотърновското училище Емилиян Станев“ се записаха в историческите
Коментари Харесай

Млади археолози откриха древни монети и сечива в крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица

Ученици от великотърновското учебно заведение „ Емилиян Станев “ се записаха в историческите летописи като част от откривателите на антични монети и сечива в крепостта „ Ряховец “ край Горна Оряховица. Средношколците са от единствения във Великотърновска област кръжок по археология. 

Младите археолози са десетокласници от най-голямото учебно заведение в област Велико Търново. Възпитаниците на СУ „ Емилян Станев “ имат към този момент едногодишен опит в археологическата просвета и работата на терен. Кръжочниците подредиха в учебното заведение си галерия от артефакти. Находките са открити от самите средношколци, които през лятото участваха в разкопките на античната цитадела „ Ряховец “ край Горна Оряховица. Експозицията съдържа богат снимков материал от проучвателната активност, а в стъклени витрини са подредени монети от 13-и век, елементи от стрели и битови предмети, както и находки от ранножелязната ера. Заниманията по археология започват през предходната година, а със средношколците се занимава археологът от Великотърновския исторически музей Илиян Петракиев:

" Ентусиазмът на учениците, които започнаха от първия до последния ден, предизвикаха у мен концепцията, с изключение на чисто теоретични занимания, да преминем и към практични. Още напролет организирахме теренни археологически обходи в село Боженци, Габровска община. В следствие направихме и обичайните ни разкопки на крепостта „ Ряховец “ отново дружно с децата от кръжока ".

Човек би трябвало да знае какво желае, какво може и какво му е на сърцето. Археологията е запалила любознателността на кръжочниците. Десетокласникът Стоян Стефанов е и един от доброволците в археологическите експедиции. Младежът споделя, че историческата просвета постоянно го е увличала:

" Аз постоянно съм бил огромен почитател на историята. Освен че нямах работа вкъщи, просто ми беше забавно да схвана по какъв начин е практическата страна на този предмет. В часовете ни учеха по какъв начин се работи с геодезия, с фотошоп, с другите стратегии, които употребяват археолозите. На терена ни учиха по какъв начин се работи с металотърсач и по какъв начин се разказват откритите неща. Иманярството е доста по-бързо от археологията, няма потребност да се пишат 50 страници документи след намиране на обект. Кратко казано – единствената разлика е: няма я бюрокрацията, не се пишат документално находките ". 

Още в първите дни на теренната работа в крепостта „ Ряховец “ Стоян Стефанов бил впечатлен от откритите средновековни монети и нож. Младежът признава, че археологията му е извънредно забавна като просвета, само че не възнамерява да тя стане негова специалност:

" Е, доста тежък физически труд с доста ниска компенсация. Трябва доста да ми харесва, пък не е на това равнище ".

За разлика от Стоян неговата съученичка от кръжока Пламена Владимирова изрично е решила, че археологията ще е нейното бъдеще, а ползите ѝ са ориентирани към некрополите и скелетите в тях:

" Работата на обекта е неповторима, тъй като там се срещаш с хора, които са подготвени да дадат част от времето си, с цел да могат да открият някаква дребна история. Те не гледат парите, а са там, с цел да се забавляват, което на мен ми направи огромно усещане. Аз главно се занимавах с металдетектора, тъй като ми беше забавно по какъв начин са структурирани монетите, къде се намират, дали има значение мястото им съгласно датировката. В края на заниманията на обекта излязоха нови находки, които бяха непредвидени – три скелета, което образува некропол. Винаги съм била запалена по некрополите и се научих да ги шетам, да повеждам документите и да разказвам откритите на тях находки ".

Археологията може да е занимателна просвета, споделя на кръжочниците си Илиян Петракиев:

" Част от нещата, които аз им преподавам, аз също ги изучавам отначало. Аз, може би, започнах от тяхното равнище и това ми разреши да имаме по-близка отдалеченост един с различен. Наблегнахме на повече снимков материал, работа в клас, а не тъкмо чистата, суха доктрина. Трябва да си призная, че децата са извънредно надарени и доста бързо освен че попиваха това, което им се преподава, само че желаеха спомагателна информация, спомагателна литература. Не е неистина, в случай че кажа, че задлъжнях на библиотеката на нашия музей, тъй като огромна част от литературата към този момент е в тях.

Средношколците археолози интензивно се включиха в археологическата школа „ Ряховец “ и почистването на находките, открити в едноименната цитадела, описа ръководителят на школата Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Под нейно управление към този момент пета година в музея се организират фамилни съботи, по време на които родителите водят децата си, с цел да се забавляват и оказват помощ на археолозите:

" Децата, с които аз работя в музея, ми вдъхват една убеденост и още по-силно ме стимулират да работя, защото виждам, че работата ни има смисъл. Има младежи, които се интересуват, които са удовлетворени и ужасно щастливи. За мен това е задоволително. Когато човек е благополучен, значи си е приключил работата ".

Клубът на младите археолози и СУ „ Емилиян Станев “ афишират конкурс за разработване на лого на Археологическа школа „ Ряховец “. Трите най-хубави плана ще бъдат наградени, а всеки който желае да взе участие, може да се включи в креативната конкуренция до 15 февруари 2019 година.

Снимки: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР