Ученици и учители от хуманитарната гимназия Св. Св. Кирил и

...
Ученици и учители от хуманитарната гимназия Св. Св. Кирил и
Коментари Харесай

Хуманитарната гимназия в Пловдив с шествие, посветено на Кирил и Методий

Ученици и учители от филантропичната гимназия " Св. Св. Кирил и Методий " в Пловдив излязоха на шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий. По традиция гимназията празнува през днешния ден празника на солунските първоучители. Училището е първото в страната, което преди 168 години чества деня на светите братя.

Пловдив

По предложение на Найден Геров учреденото от него през 1850 година Пловдивско епархийско учебно заведение е било кръстено на славянските първоучители Кирил и Методий. Така денят на солунските братя се трансформира в патронен празник на учебното заведение, като първото честване се е състояло през 1851.-а година. Пет години по- късно, Йоаким Груев предлага денят на светите равноапостоли да стане формален празник на всички български възпитаници.

На 10 май възпитаниците на елитната гимназия всяка година засвидетелстват почитта си пред паметника на славянските първоучители.
Желязко Събев, зам.-директор на Хуманитарна гимназия „ Св.св.Кирил и Методий " - Пловдив: Традицията е била такава на 10-ти учениците от класното учебно заведение на Найден Геров да занесат иконата от предната вечер да престои една вечер в църквата Света Богородица и 96-та година, когато възстановихме тази форма на честване имаше предложение от интернационалната фондация „ Св.св Кирил и Методий " да започваме още веднъж на 10 май един тип още веднъж първи да възпламеняваме искрата на празника.Георги Биширов, 10 клас: За мен това е една горделивост да учиш в такова учебно заведение, в което са стъпвали велики лица като Иван Вазов, Андрей Ляпчев и доста, доста други министри, революционери и будители.
Тържествата в чест на солунските братя ще продължат и на 24 май, като в тях ще се включат всички пловдивски учебни заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР