Учените твърдят, че вследствие днешния невероятно бърз темп на развитие

...
Учените твърдят, че вследствие днешния невероятно бърз темп на развитие
Коментари Харесай

10 щури професии, които нашите предци са имали

Учените настояват, че вследствие днешния необикновено бърз ритъм на развиване на технологиите, в бъдеще към 47% от понастоящем съществуващите специалности ще изчезнат. И без значение, че звучи плашещо, това е и напълно разумно. В предишното е имало голям брой занаяти и специалности, които също са прекратили съществуването си и през днешния ден са единствено отдалечен спомен, който от време на време буди удивление, а различен път… откровена изненада, даже смях. Други пък към момента съществуват, само че са еволюирали дотам, че от време на време е мъчно да ги свържем с истинския им тип.

Ние от ИскамДаЗнам имахме сходна публикация преди време, само че открихме още няколко такива специалности и взехме решение да споделим и тях с вас. Всяка една от тях звучи извънредно необичайно, даже необикновено, само че, подсигуряваме ви – е изцяло достоверна и е била неделима част от всекидневието на предците ни.

1. „ Слушач ” на самолети

Преди радарът да бъде изобретен, на военния личен състав се е налагало да употребява други похвати за засичане на противников самолети, навлизащи във въздушното им пространство. Една от тези техники е носела наименованието “акустична локация ”. На ушите на хората били поставяни специфични уреди, които засичали вибрациите и помагали да се дефинира от кое място идва звукът, даже и когато е имало трудности на пътя му, да вземем за пример, някой рид. Това неподготвено съоръжение се е наложило в практиката през Втората международна война.

2. „ Планировач ” на оргии

Тази специалност е съществувала в Древен Рим и както можете да се досетите от наименованието й – главната задача на индивидът, упражняващ я, била да възнамерява заниманията и празненствата на богатите. Този проект включвал менюто, музиката както и… дамите. Най-известният човек, заемал тази служба, е Гай Петроний – създателят на Сатирикон (древен смешен роман).

3. „ Скубач ” на космите на подмишниците

Е, ето това се споделя същинско предизвикателство. В Древен Рим премахването на космите е било знак за високо състояние в обществото. Затова е имало „ скубачи ” на космите на подмишниците, работещи в римските публични бани. За сполучливото осъществяване на тази процедура са се употребявали топли железни пинсети.

4. Клоун за погребения

Работата на клоуна за погребения в Древен Рим е била да подражава на умрелия, имитирайки гласа, маниерите и жестовете му, даже се е обличал по същия метод като него. Това се е правело за да се утеши душата на покойника, а въпреки това е служело за развлечение на живите, колкото и през днешния ден да не можем да си представим думите „ развлечение ” и заравяне ” в едно изречение.

5. Отговорник по персоналната хигиена

Тази специалност сигурно не е била измежду най-приятните. „ Groom of the Stool ” е формалната купа на прислужника, който помагал на британския държател с изпълняването на телесните му функционалности, както и с къпането по-късно. Тази специалност е основана по време на властването на Хенри VIII. По времето на династията на Тюдорите множеството от неприятните отговорности на тази специалност отпаднали и се запазило само обличането на кралската персона. А самата служба се запазила като такава до 1901-ва година.

6. Момчета за пердах

Момчетата за пердах са били отглеждани и възпитавани дружно с младите принцове и са получавали санкции поради тях. Поради обстоятелството, че учителите на един принц нямали правото да го ударят, те са наказвали неговия другар. Може да си мислите, че на принца безусловно не му е пукало от това, само че в множеството случаи момчетата ставали доста положителни другари и принцът, виждайки по какъв начин наказват приятеля му, се замислял за грешките си. И за това по какъв начин да не ги повтаря повече. Въпреки, че тази традиция се приписва на британците, същинският й генезис остава неразбираем и до през днешния ден.

7. Тепавичар

Друга специалност, идваща от Древен Рим, е тази на тепавичаря. В античните римски градове тепавичарите боядисвали, миели и сушели разнообразни типове облекла. Разликата сред тези антични „ магазини за пране ” и сегашните перални е фактът, че облеклата са били „ изпирани ” с човешка урина, събирана от публичните тоалетни.

8. „ Подреждач ” на кегли

Този ниско заплатен ръчен труд претендирал подреждането на боулинг кеглите на техните места и връщането на топките за боулинг при играчите. След изобретяването на машините, които подреждат кеглите автоматизирано, към този момент не е имало потребност от тази специалност.

9. Оператор на линотипна машина

Линотипът е печатарска машина, която отлива букви или редове за изпъкнал щемпел, най-масово употребена за отпечатване на вестници. Тази работа изисквала опитни служащи, защото е било нужно да се вършат разнообразни настройки на празните полета, дължината и дебелината на линиите и други В бъдещето тази специалност изчезва с помощта на изобретяването на фотонабора.

10. „ Компютри ”

Не, не желаеме да кажем, че компютрите внезапно са станали ненужни. През 17-ти век, терминът “компютър ” безусловно е означавал “човек, който пресмята (computes) ”. Тази специалност е включвала намаляването, изчисляването и анализирането на данни на ръка, а по-късно и благодарение на механични калкулатори.

Коя от тези специалности Ви изненада най-вече? За кои от тях бяхте чували?

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР