Учените са открили нов орган в човешкото тяло: набор от

...
Учените са открили нов орган в човешкото тяло: набор от
Коментари Харесай

Учени откриха нов орган в центъра на главата

Учените са разкрили нов орган в човешкото тяло: набор от слюнчени жлези, ситуирани надълбоко в горната част на гърлото.

Счита се, че тази област от носоглътката - зад носа - не съдържа нищо друго с изключение на микроскопични дифузни, слюнчени жлези; само че новооткритият комплект е със междинна дължина към 3,9 сантиметра, написа сайртът Live Science.
Снимка: The Netherlands Cancer Institute  Учени откриха нов орган в центъра на главата
Изследователите от Нидерландия споделят, че новооткритият набор от слюнчени жлези евентуално се употребява за навлажняване и смазване на горните елементи на гърлото и че са се натъкнали на тях, до момента в който правят проучвания за рак на простатата. Заключенията са оповестени в списание „ Радиотерапия и онкология “ от екип от откриватели, в това число от Нидерландския институт за рак.

Съгласно резултатите от проучването, гърлото при хората съдържа „ по-рано подценени двустранни макроскопични слюнчени жлези “. Учените са изследвали най-малко 100 пациенти, с цел да потвърдят своите открития и са открили, че всички те имат сходни жлези.

Новите жлези са открити, до момента в който учените са сканирали за рак на простата. При употребяваната техника лекарите инжектират в пациента радиоактивен знак, който се свързва добре с протеин, прочут като PSMA, който е нараснал в раковите кафези на простатата. Тази композиция от сканиране е добра и за разкриване на тъкани на слюнчените жлези, също с високо наличие на PSMA.

Лекарите, употребяващи лъчетерапия за лекуване на рак на главата и шията, се пробват да заобикалят главните слюнчени жлези, защото увреждането им може да затрудни храненето, говоренето или преглъщането на пациентите. Но тези новооткрити жлези са били наранени от радиация, защото лекарите не са били наясно с тяхното битие, вследствие на което пациентите са се оплакали от необясними странични резултати.

Проучването споделя, че щаденето на тези жлези при пациенти, получаващи лъчетерапия, може да даде опция за възстановяване на качеството им на живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР