Учените са открили инжекция, която може да предотврати ревматоидния артрит

...
Учените са открили инжекция, която може да предотврати ревматоидния артрит
Коментари Харесай

Откриха медикамент, предотвратяващ ревматоиден артрит

Учените са разкрили инжекция, която може да предотврати ревматоидния артрит (РА) - съгласно специалистите това може да даде вяра на милиони хора, изложени на риск от болестта.


РА е хронично заболяване, което предизвиква инфектиране в организма и провокира болки в ставите. По данни на Световната здравна организация към 18 милиона души в света са наранени от това заболяване, което може да докара до проблеми със сърцето, белите дробове или нервната система.

То най-често стартира на междинна възраст, само че могат да бъдат наранени и доста по-млади хора. Не съществува лекуване, което да може да предотврати болестта.

Сега откривателите са открили, че съществуващо лекарство за РА, което пациентите могат да си инжектират в стомаха или бедрото, може да помогне за закъснение на развиването на заболяването при хора с ранни признаци или да я спре изцяло.

Клинично изследване откри, че абатацептът е " ефикасен за попречване на появяването " на РА. Изследователите обявиха, че резултатите, оповестени в Lancet, са " обещаващи " и могат да бъдат " добра вест за хората, изложени на риск от артрит ".

Абатацепт се предписва на хора, които към този момент имат РА, само че екипът, управителен от Кралския лицей в Лондон, изследва дали той може да предотврати появяването на болестта при хора, за които се счита, че са в риск.

Лекарството, което се ползва в болница посредством капково приложение или в домашни условия със седмични инжекции, работи, като се насочва към причинителя на възпалението.

Двеста и тринадесет пациенти са били подбрани от 28 болнични клиники за ранен артрит в Обединеното кралство и Нидерландия. Изследователите са решили, че всички те са с ранен риск от РА.

На 110 от тях е даден абатацепт, а останалите са разпределени в група с плацебо. Очакваният дял на пациентите, които остават без артрит след 12 месеца, е 92,8 % в групата с абатацепт и 69,2 % в групата с плацебо.

След две години 27 (25 %) от членовете на групата с абатацепт са прогресирали до РА спрямо 38 (37 %) от групата с плацебо.

Професор Андрю Коуп от Кралския лицей в Лондон съобщи: " Това е най-голямото до момента изследване за предварителна защита на ревматоиден артрит и първото, което демонстрира, че терапия, лицензирана за лекуване на открит ревматоиден артрит, е ефикасна и за попречване на появяването на болестта при хора в риск ".

" Тези първични резултати биха могли да бъдат добра вест за хората, изложени на риск от артрит, защото демонстрираме, че лекарството освен предотвратява появяването на заболяването по време на етапа на лекуване, само че може също по този начин да облекчи признаци като болежка и отмалялост ".

Той добави: " Понастоящем няма медикаменти, които да предотвратяват това евентуално инвалидизиращо заболяване. Следващите ни стъпки са да проучим по-подробно хората в риск, с цел да сме безусловно сигурни, че тези, които са изложени на най-голям риск от развиване на ревматоиден артрит, ще получат лекарството ".

Проучването демонстрира и други резултати от използването на абатацепт, като да вземем за пример по-ниски оценки на болката и по-високи индикатори на качеството на живот измежду пациентите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР