Учените са направили крачка напред в способността си да дешифрират

...
Учените са направили крачка напред в способността си да дешифрират
Коментари Харесай

Машина превежда мозъчни вълни в изречения с честота на грешките до 3%

Учените са създали крачка напред в способността си да дешифрират това, което човек споделя, единствено като гледат мозъчните им талази , когато приказват, оповестява БиБиСи.

Те образоват логаритми за прекачване на моделите на мозъка в фрази в действително време и с периодичност на грешките на думите до 3% .

Преди това тези по този начин наречени " интерфейси мозък-машина " имат стеснен триумф в декодирането на невронната интензивност. Изследването е оповестено в списанието Nature Neuroscience.

По-ранните старания в тази област бяха в положение да декодират единствено фрагменти от изговорени думи или дребен % от думите , съдържащи се в съответни изречения.

Специалистът по машинно образование доктор Джоузеф Макин от Калифорнийския университет, Сан Франциско (UCSF), Съединени американски щати и сътрудници се пробва да усъвършенства точността. Четирима доброволци четат фрази на глас, до момента в който електродите записват мозъчната им интензивност .

Мозъчната интензивност се подава в изчислителна система. Тези модели евентуално са свързани с повтарящи се особености на речта като гласни, съгласни или команди на части от устата.

Друга част от системата декодира това показване буквално , с цел да образува фрази, само че речта, която би трябвало да бъде декодирана, е лимитирана до 30-50 фрази.

" Въпреки че бихме желали декодерът да научи и употребява закономерностите на езика , остава да покажем какъв брой данни ще са нужни , с цел да се разшири до по-обща форма на британски език ", пишат откривателите.

Но те прибавят, че декодерът не е просто систематизиране на фрази въз основа на тяхната конструкция . Те знаят това, тъй като неговата успеваемост е усъвършенствана посредством прибавяне на фрази към подготвителния набор, които не са употребявани в самите проби.

Учените споделят, че това потвърждава, че машинният интерфейс разпознава единични думи, а освен фрази . По принцип това значи, че би могло да бъде допустимо декодирането на фрази, които в никакъв случай не са срещани в подготвителен набор .

Когато компютърната система е подготвена за мозъчна интензивност и тирада на един човек, преди да се включи към различен доброволец, резултатите от декодирането се усъвършенстват, което допуска, че може да се предава измежду разнообразни хора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР