Учените разработват антиотрова за всички змийски отрови. Антиофилният серум се

...
Учените разработват антиотрова за всички змийски отрови. Антиофилният серум се
Коментари Харесай

Учените разработват антиотрова за всички змийски отрови

Учените създават антиотрова за всички змийски токсини. Антиофилният серум се употребява при хора, ухапани от змия. Въпреки това, антиотровите варират според от змията и отровата и през множеството време хората не знаят какъв тип змия ги е ухапала. Освен това няма противоотровни средства за някои змии.

Сега откриватели от университета в Ливърпул са създали антитяло, което може да обезврежда невротоксин (токсин, който работи върху нервната система), открит в отровата на доста типове змии по света. Отровните змии убиват до 138 000 души всяка година, а тези, които оцелеят, не престават да страдат от физически и психически контузии. Повечето от жертвите са деца и фермери.

Активните съставки в противовъзпалителните серуми са антитела против отрови.

Първо учените ползват дребни количества змийска отрова на конете и по-късно събират антителата. Този способ на варене остава същият повече от век – само че има обилни дефекти. Противоотровите, като се изключи че варират според от отровата, не са задоволително мощни, тъй че са нужни огромни количества за обезвреждане на отровата от едно захапване. Освен това, защото са основани от коне, е доста евентуално да причинят съществени странични резултати, защото имунната система ще открие и ще реагира на „ непознатите “ антитела.

Антителата, създадени в лабораторията благодарение на генетично модифицирани кафези, нормално се употребяват за лекуване на рак и нарушавания на имунната система. Изследователите се надяват, че технологията, употребена за производството на тези антитела, може да се употребява за производството на антиофичен серум и в последна сметка да размени обичайните антиофични серуми.

Антителата в антиофилния серум могат да бъдат „ хуманизирани „,

развой, който подвежда имунната система да мисли, че непознатите антитела са нейни лични. Това може да понижи честотата на сериозните нежелани реакции, които нормално се следят при антиофални серуми, получени от коне.

Антитялото, създадено в лабораторията, се назовава 95Mat5 и е намерено след скрининг на 50 милиарда неповторими антитела, с цел да се намерят тези, които биха разпознали невротоксина и могли да го обезвреждат. В опити, извършени върху мишки, на които са дадени смъртоносни дози отрова, 95Mat5 предотвратява парализа и гибел при всички тествани токсини.

Тези резултати са изключително обнадеждаващи, защото демонстрират, че основаването на лабораторни антитела, които могат да обезвреждат резултатите на токсини от доста типове, е допустимо, което прави създаването на повсеместен антиофилен серум реалистична вероятност.

Въпреки това, 95Mat5 е едно антитяло, което работи единствено против невротоксини. Необходими са шепа антитела, с цел да се направи повсеместен антиоперативен серум, тъй като змийските токсини не са единствено невротоксини. Някои змийски токсини съдържат хемотоксини, които предизвикват кървене, други съдържат цитотоксини, които унищожават кожата и костите. За да основат универсална противоотрова, способна да лекува всяко захапване от всяка змия, те първо би трябвало да разпознават други антитела, които могат необятно и мощно да обезвреждат други типове отрови, по същия метод като 95Mat5.

 

Източник: Science Translational Medicine, The Conversation / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР