Учените, работещи по дръзка мисия в океанския свят на Европа,

...
Учените, работещи по дръзка мисия в океанския свят на Европа,
Коментари Харесай

НАСА праща мисия за изследване на океаните на Европа, луната на Юпитер

Учените, работещи по дръзка задача в океанския свят на Европа, могат да пристъпят към окончателния дизайн и построяването на галактически транспортен съд , оповестява НАСА, представена от БиБиСи.

Мисията Europa Clipper ще бъде ориентирана към Луната, която се счита за съществена цел в търсенето на живот оттатък Земята . Под ледената външна обвивка, Европа би трябвало да е с 170 км бездънен окен , който може да има подобаващи условия за биологичен живот. Космическият уред би трябвало да тръгне през 2025 година.

Мисията Europa Clipper към този момент мина стадий, наименуван Ключова точка за решение C, който го праща в идната фаза от виталния цикъл на плана. " Всички сме разчувствани от решението , което задвижи задачата Europa Clipper с една основна стъпка по-близо до разбулване на мистериите на този океански свят ", разяснява Томас Зурбухен от НАСА.

This is a big deal. It has taken decades to reach this point.

JPL now begins to build the spacecraft dedicated to exploring Europa. https://t.co/MtXdmdM1Ne
— Casey Dreier (@CaseyDreier) August 19, 2019  Учени изследват сезонните промени в езерата от метан на Титан
Учени изследват сезонните промени в езерата от метан на Титан

Титан и Земята са двете места в системата с потвърдени течности на повърхността

Europa Clipper ще извърши задълбочено изследване на водния свят , в това число дали той може да поддържа живота в подземния си океан .

Гравитационните взаимоотношения с Юпитер генерират приливни сили и топлота , която поддържа океана на Европа. Това загряване може даже да задвижва вулканични отвори по морското дъно, на Земята такива системи поддържат необятен набор от форми на живот.

Орбиталният път на Европа я води надълбоко в пояси от мощна радиация, които обкръжават Юпитер . Тази радиация унищожава електрониката на галактически кораби, което лимитира продължителността на бъдещите задачи до месеци или даже седмици .

Така че, вместо да обикаля към Европа, " Клипер " ще направи неведнъж близки полети до луната, с цел да понижи излагането си на енергийните частици, хванати от магнитното поле на Юпитер .

Космическият транспортен съд ще носи девет научни инструмента, в това число камери и спектрометри за произвеждане на изображения с висока разграничителна способнос т на лунната повърхнина. Магнитометър за премерване на силата и посоката на магнитното му поле (осигуряващ данни за дълбочината и солеността на океана) и проникващ в лед радар за установяване на дебелината на ледената кора над океана.

Ледената обвивка може да бъде дебела десетки километри . За благополучие учените считат, че има няколко метода океанската вода да стигне до повърхността на Европа. През последните години галактическият телескоп " Хъбъл " направи предварителни наблюдения на потоци вода и лед , издигащи се от Европа, както и на ледената луна на Сатурн Енцелад, която също има под земята океан .

Първите концепции за задачи за проучване на Европа са създадени през 90-те години , почти по времето, когато данните от галактическия транспортен съд " Галилей " оказват помощ за построяването на доказателства за под земята океан. Оттогава няколко оферти са осуетени, в това число амбициозна американско-европейска задача в сходство с задачата Касини-Хюйгенс.

Все отново бъдещето на следваща задача, която да се приземи на Европа, е несигурна. Предложенията за федерален бюджет за 2018 и 2019 година не включват финансиране на задача .
 700 000 години Юпитер се доближава към Слънцето
700 000 години Юпитер се доближава към Слънцето

Доказателство за миграцията са троянските метеорити уловени от гравитацията му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР