Учените продължават да знаят твърде малко за най-далечния край на

...
Учените продължават да знаят твърде малко за най-далечния край на
Коментари Харесай

Поясът на Кайпер е значително по-голям от очакваното

Учените не престават да знаят прекомерно малко за най-далечния завършек на Слънчевата система
Данните от сондата New Horizons на НАСА демонстрират, че Поясът на Кайпер се простира доста по-надалеч, в сравнение с допускаха предходните оценки. Данните изненадали астрономите.

" New Horizons прави първите директни измервания на междупланетния прахуляк надалеч оттатък Нептун и Плутон, тъй че всяко наблюдаване може да докара до изобретение ", споделя физикът Алекс Донер от университета в Колорадо Боулдър.

" Идеята, че може да сме разкрили уголемен пояс на Кайпер - с напълно нова популация от обекти, които се сблъскват и създават повече прахуляк - предлага още една диря в разрешаването на мистериите на най-отдалечените райони на Слънчевата система. "

Поясът на Кайпер се характеризира с висока компактност на скалисти и ледени обекти. Той се простира оттатък орбитата на Плутон и е цялостен с комети, метеорити и планети джуджета, които в действителност не можем да забележим, тъй като са релативно дребни, а слънчевата светлина е извънредно слаба. Но прахът може да ни каже много за протичащото се.

Поясът на Кайпер към този момент се смяташе за голям. Започващ от орбитата на Нептун, на към 30 астрономически единици от Слънцето, той се простира на открито на незнайно разстояние. Въпреки това се смяташе, че вътрешният главен район изчезва на към 50 астрономически единици.

Сондата New Horizons към този момент е на 58 астрономични единици, само че продължава да открива доста повече прахуляк, в сравнение с учените чакаха да има на това разстояние. Това значи, че Поясът не изчезва след 50AU.

Нови проучвания сочат, че той се простира най-малко до 80 астрономически единици.

Учените се надяват, че New Horizons ще продължи да праща данни най-малко до момента в който не стигне разстояние от 100 астрономически единици и може би, в случай че имаме шанс, до самия завършек на Слънчевата система, над 120 астрономически единици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР