Учените откриха, че синята светлина, която идва непосредствено от смартфоните,

...
Учените откриха, че синята светлина, която идва непосредствено от смартфоните,
Коментари Харесай

Синята светлина съкращава живота

Учените откриха, че синята светлина, която идва директно от смарт телефоните, таблетите или компютрите, може да се отрази на дълголетието на хората, осведоми " Сабах ". Вече е известно, че излъчването, идващо от екраните на тези устройства, въздейства отрицателно на мозъчните кафези и ретината и редуцира живота. Неотдавнашно изследване, извършено от Държавния университет в Орегон, твърди, че кожата също е уязвима към прословутата синя светлина.

За проучването е употребена Drosophila melanogaster - елементарната плодова муха, значим като модел организъм заради клетките и механизмите на развиване, сходни на тези на други животни и хора.

Мухите, подложени на всекидневни цикли от 12 часа светлина и 12 часа мрачевина, имат по-кратък живот спрямо мухите, държани в цялостен мрак, или тези, подлагани на светлина с филтрирана синя дължина на вълната. Освен провали в мозъчните кафези и ретините на мухите, изложени на сходно облъчване, някои от тях са изгубили и способността си да се катерят.

В публикацията, оповестена в Science Daily, ръководителят на проучването Джага Джайбултович показва: " Фактът, че светлината форсира стареенето при мухите, първоначално беше доста неочакван. Измерихме изражението на някои гени в остарели мухи и открихме, че отговарящите за напрежението са изразени, в случай че насекомите се държат на светлина. Предположихме, че точно тя контролира тези гени. "

Докато учените не намерят метод да предотвратят нездравословното влияние на сините светлини върху хората, има няколко неща, които можете да извършите, с цел да се отбраните по-добре. Очила с кехлибарени лещи ще филтрират синята светлина и ще предпазят ретините ви. А телефони, преносими компютри и други устройства могат да бъдат настроени да блокират нездравословните излъчвания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР