Учените от университета в Хайделберг намериха доказателства за съществуването в

...
Учените от университета в Хайделберг намериха доказателства за съществуването в
Коментари Харесай

Наши предци са се хранели с жени и деца

Учените от университета в Хайделберг откриха доказателства за съществуването в Европа чудноват фетиш към канибализъм от времето на неолита.

Оказа се, че живеещите 7 хиляди години обратно край крайбрежията на река Рейн, са принасяли човешки жертвоприношения.

Крупна гробница край Херксхайм бе открита още през 1994 година, само че разкопките по нея почнали чак през 2005. В края на 2009 година археолозите разгласиха първите резултати от работата си.

В големия гроб са били открити останките на 1000 души, убити при жертвени ритуали. Костите на доста хора са били оглозгани и по тях е имало следи от зъби.

Според ръководителя на археологическата експедиция Бруно Булестина от Университета в Бордо, находката се явява един от относително редките случаи с директни доказателства за жестоките нрави на хората в Европа по време на неолита.

" Намерихе доказателства, че в гладни години ловците на хора на Стария континент изобщо не са били необичайност ", акцентира Булестина. Той прецизира, че множеството оглозгани и нахапани кости са били на дами и деца. Увреждането на костите е свързани с обреди по време на погребението, при които на умрелия е било отделяно месото от тялото.

С тази находка френският откривател опровергава мнението на други учени, които считат, че на Стария континент в никакъв случай не е съществувал канибализъм.

Археологът Андреа Зива-Ланц провела изследване, чиято цел била да откри аргументите за този чудноват обред. " Бях незабавно заинтригувана на какво съображение са се извършвли тези всеобщи жертвоприношения, останките от които живите са изяждали ", споделя Зива-Ланц.

На мисълта, че жертвоприношенията са се правили по някаква религиозна причина, я навели керамични съдове, които археолозите разкрили в гробницата. Любопитното било, че тези съдове произхождали от региони, отдалечени на стотитици километри.

При лабораторни проучвания на зъбите на скелетите пък било открито, че тези хора също са били от други обитаеми места.

Според Андреа Зива-Ланц Херксхайм може да и бил някакъв набожен център, на който хора от разнообразни места са идвали непринудено и са жертвали сами себе си в името на нещо. На какво обаче учените нямат отговор.

Зива-Ланц се отнася със скептецизъм към версията на сътрудника си Бруно Бурестина, че в Херксхайм е процъфтявал канибализъм. " Аз избирам да имат вяра, че става въпрос за непринуден обред ", споделя тя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР