Учение за разрушително земетресение в Румъния вдигна по тревога на

...
Учение за разрушително земетресение в Румъния вдигна по тревога на
Коментари Харесай

Учение за земетресение във Вранча изпрати пожарникари в Румъния

Учение за разрушително земетресение в Румъния подвигна по паника на 14 октомври българските пожарникари. В Русе дойдоха екипи от страната, които по-късно отпътуваха за Букурещ да оказват помощ на съседите. Заедно с тях в учението вземат участие спасители от Унгария и Чехия по механизма за гражданска отбрана в Европейския съюз. Включиха се избавителни екипи от София, Пловдив, Монтана, Велико Търново и Габрово. 40 души с 8 профилирани автомобила за реакция и помощ при бедствия от Русе бяха изпратени в Румъния от шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Николай Николов и шефа на русенската пожарна комисар Димитър Павлов.
„ Ситуацията в учението е следната – на 13 октомври във Вранча е станало мощно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер. В Букурещ са разрушени стотици здания, починали са повече от 400 индивида, хиляди са затрупани, незнаен брой към момента не са открити - починали, потърпевши, търсят се. По механизма за Гражданска отбрана в Европейски Съюз в нашия народен център се получи искане от Румъния с молба за подпомагане. Ние оценихме цялата конюнктура и видяхме, че и в нашата страна - Свищов, Никопол, има също разрушени здания, заради което напъните бяха ориентирани натам. И тази нощ, получавайки спомагателна информация за извънредно тежката обстановка в Румъния, мобилизирахме нашите екипи -хора, които авансово са готвени за сходен тип задачи. Играем го действително - хората, които сега са тук, никой не знаеше през вчерашния ден, че през днешния ден ще се наложи да вървят в Румъния “, изясни гл. комисар Николов.
„ Пожарникарите са тръгнали в 3 часа през нощта за Русе, с цел да дойдат в точния момент. Те са оборудвани със профилирана техника, която да оказва помощ за търсене на затрупани хора – друго съоръжение, профилирано за съответен тип действия. Има за търсене с избрани уреди, има разкъртване на структури, за избавяне по алпийски прийом, оборудването е доста разнообразно “, добави ръководителят на българския екип гл. контрольор Радослав Стефанов от РД ПБЗН-Габрово.
„ Пожарникарите си носят от България безусловно всичко належащо - храна, вода, спални чували и палатки, защото вършат лагер на място, а не отиват в хотел. Те не би трябвало да са в тежест на приемащата страна, а да оказват помощ “, сподели още гл. комисар Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР