Учени установиха, че ръководителите, които крещят и/или пращат обидни и

...
Учени установиха, че ръководителите, които крещят и/или пращат обидни и
Коментари Харесай

Агресията на работното място се разпространява като зараза

Учени откриха, че ръководителите, които крещят и/или пращат обидни и унизителни имейли до своите чиновници, могат да основат трайна атмосфера на конфликти в своя екип.

Нещо повече - експанзията на работното място е токсична и се популяризира съвсем като заразна болест. Т.е. съгласно изследването, извършено от екип на Мичиганския щатски университет в Китай и Съединени американски щати,  даже и не всички да са забъркани в изблиците на шефа, няма човек, който да не страда от сходно държание.

Авторът на изследването Кристал Фар съобщи, че мениджърите, които унижават и се надсмиват над чиновниците си, освен трансформират цялостното държание и житейска настройка на тези хора към по-лошо, само че и карат членовете на екипа на собствен ред да стартират да се държат неприятно между тях.

„ Това е най-тревожното от откритията ни, тъй като разбираме, че към този момент не става дума единствено за единични жертви на шефовете, а за основаването на подтекст, в който безусловно всички страдат, без значение дали са били персонално унижавани от началника, или не ”, изяснява Фар.

Кристал Фар, която е помощник професор в Бизнес колежа на Мичиганския университет, съобщи, че откритията могат да бъдат обяснени с теорията за общественото учене. Според нея хората заучават и след това имитират държанието, което най-често следят у близките си, и изключително у тези, които стоят по-високо в йерархията – в случая шефът.

Предишни проучвания демонстрират, че служителите възприемат позитивното държание на своите мениджъри. Напълно разумно е тогава, че в случай че шефът се държи зле, това също ще се популяризира в екипа като болест.

По време на опитите са били проучени 51 екипа от 10 китайски компании. Средният размер на един екип бил 6 души. Дейността им варирала от обслужване на клиенти до техническа поддръжка и изследвания.

Учените забелязали, че чиновниците, които непосредствено получават злобни имейли или понасят нападките на началника си, се усещат недооценени и способстват по-малко към екипната работа. В същото време обаче целият екип „ се срутва в спорове ”, без директна връзка с настроенията на шефа. Това на собствен ред в допълнение намалява продуктивността на хората.

„ Екипите, които се характеризират с конфликтност на връзките, са гнездо на чиновници, които са искрено враждебни към другите членове на отбора, държат се зле с тях, приказват им жестоко и усещат към тях отрицателни страсти ”, изяснява Фар.

Проучването било повторено в следени лабораторни условия и в Съединени американски щати, където взели присъединяване близо 300 души. Резултатите, за жалост, се оказали същите.

Откритието е от огромно значение за компании, които са изправени пред предизвикването да „ излекуват ” един или повече неефективни екипи, които са достигнали до това състояние поради нападателния мениджмънт.

В предишното фирмите по-скоро биха се насочили към унижаваните чиновници в опит да възстановят самочувствието им, предава obekti.bg, цитирайки сп. Journal of Applied Psychology. И въпреки че това е все по този начин значимо, счита Фар, притежателите на бизнес би трябвало да положат старания и да ремонтират междуличностните връзки в екипите, като възстановят атмосферата на доверие и взаимна естетика. Най-добрата първа стъпка към това е нападателният, озлобен управител просто да бъде отхвърлен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР