Учени станаха свидетели на първите етапи от развитието на общ

...
Учени станаха свидетели на първите етапи от развитието на общ
Коментари Харесай

Учени станаха свидетели на „раждането“ на нов акцент в Антарктида

Учени станаха очевидци на първите стадии от развиването на общ акцент в Антарктида измежду нейното непрекъснато изменящото се население от експерти, които прекарват месеци наред на проучвателен станции на изолирания континент.

Антарктида няма локално население или непрекъснати поданици. През част от годината обаче там откриваме общественост от учени и спомагателен личен състав, които се сменят на ротационен принцип. През летните месеци в Антарктида нормално живеят към 5000 души, само че през зимата броят им понижава до едвам 1000.

Въпреки че множеството учени са там, с цел да учат неща като климата и биоразнообразието, тази рискова среда на живот е основала и идеалното „ ястие на Петри “ за проучване на някои аспекти на човешкото държание, просвета и социолингвистика.

През 2019 година екип от Мюнхенския университет " Лудвиг Максимилиан " изследва фонетичната смяна в акцентите измежду 11 " зимничари ", наети от Британската антарктическа работа. Сред тях са осем души, родени и израснали в Англия (петима в южната и трима в северната част на страната), един човек от северозападната част на Съединени американски щати, различен от Германия и един исландец.

Те записват гласа си при започване на проучването, след което вършат още четири повторни записа на почти шест седмични шпации. През това време работят в тясно съдействие, поддържат връзка са между тях и имат стеснен контакт с външния свят.

По време на престоя откривателите виждат обилни промени в техните акценти.

Една от главните промени е, че изследваната група стартира да произнася думите си с по-дълги гласни. Освен това има доказателства и за езикови нововъведения. Към края на престоя си в Антарктида жителите произнасят звуковете " ou " - като тези, които се срещат в думите flow (поток) и disco ( " дискотека " ) - от предната част на устата си, а не от задната част на гърлото си.

Промените в ударението са били едвам доловими, само че задоволително обилни, с цел да бъдат акустично измерени и даже предсказани от компютърен модел.

" Антарктическият акцент към момента не се откроява очевидно - би било належащо доста повече време, с цел да се трансформира в същински акцент - само че е акустично измерим ", споделя Джонатан Харингтън, създател на проучването и професор по фонетика и обработка на речта в Мюнхенския университет " Лудвиг-Максимилиан ", пред IFLScience.

В случая по-скоро става въпрос за съчетаването на някои аспекти от говора на зимничарите с нововъведения, прибавя Харингтън. " Той е доста по-зародишен [от стандартните британски акценти], като се има поради, че е имал единствено малко време да се развие, а също и, несъмнено, тъй като е публикуван единствено измежду дребна група говорещи. "

Както демонстрира това проучване, околните контакти и изолацията основават идеалните условия за бързото развиване на нов акцент. Изследването също по този начин допуска, че зимуващите в Антарктида, всички от които са пристигнали на континента със собствен личен районен акцент, са почнали да си въздействат тясно на речта и държанието, без значение дали са го знаели или не. Това на процедура е същото събитие, което трансформира британския акцент в американски (или австралийски, канадски и т.н.), въпреки и в доста по-малък и къс мащаб.

Възниква въпросът какви други нови акценти могат да се появят в отговор на въвеждането на хората в нова обществена среда. Един от сюжетите е евентуалното развиване на марсиански акцент.

" Изследването демонстрира, че в случай че изолирате група от хора, те ще стартират да демонстрират началото на нов приказваме акцент, чиято форма зависи значително от акцентните характерности на говорещите, които са влезнали в общността ", споделя Харингтън пред IFLScience. " Бихме очаквали същото да се случи, в случай че в миналото астронавти се насочат на задача до Марс. "

Ако хората съумеят да пътуват до Червената планета и да основат колония на нейната прашна повърхнина, техният непосредствен контакт и изолираност евентуално доста бързо ще доведат до оформянето на нов акцент. С течение на поколенията той би могъл да стане доста друг от земните. След епохи може би даже ще се развие нов марсиански език.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР