Учени създадоха изкуствен интелект, наречен PLATO, който е вдъхновен от

...
Учени създадоха изкуствен интелект, наречен PLATO, който е вдъхновен от
Коментари Харесай

Създадоха изкуствен интелект, който мисли като човешко бебе

Учени сътвориха изкуствен интелект, наименуван PLATO, който е въодушевен от проучванията, отдадени на методите, по които бебета се учат. И той може да разсъждава съвсем като човешко бебе.

PLATO (Physics Learning through Auto-encoding and Tracking Objects) е подготвен чрез поредност от кодирани видеа, които включват същите базови знания, които бебетата научават през първите месеци от своя живот.

„ За наше благополучие десетилетия наред психолозите на развиването учат познанията на бебетата за физическия свят и каталогизират другите съставки или концепции, свързани с физическото схващане “, споделя невроученът Луис Пилото от лабораторията за проучване на изкуствен интелект DeepMind във Великобротания.

„ Ние надградихме техните познания и създадохме набор от данни с физически концепции с отворен код. Тези систематични видео данни черпят ентусиазъм от истинските опити, свързани с развиването, с цел да оценят физическите концепции в нашите модели. “

Съществуват три основни концепции, които всички ние разбираме още от дребни – непроменяемост (обектите няма да изчезнат ненадейно просто така), неотстъпчивост (твърдите обекти не могат да минават един през друг) и непрекъснатост (обектите се движат по пореден метод през пространството и времето).

Наборът от данни, основан от откривателите, покрива тези три концепции, както и две спомагателни – непроменимост (свойствата на обектите, да вземем за пример форма, не се променят) и ориентирана инерция (обектите се движат по метод, който подхожда на правилата на инерцията).

Тези концепции са изложени чрез клипове на топки, които падат на земята, отскачат една от друга, изчезват зад други обекти и се появяват още веднъж и така нататък Учените образоват PLATO посредством въпросните видеа и най-после вземат решение да го тестват.

Когато на изкуствения разсъдък са показани видеа с „ невъзможни “ сюжет, които опонират на законите на физиката, PLATO „ показва своята изненада “ от протичащото се  - той е задоволително интелигентен, че да разбере, че нещо не е наред, че се случва нещо необичайно.

Нещо повече, PLATO усвоява тези познания за релативно къс интервал – в някои случаи за едвам 28 часа.

Екипът организира спомагателни проби, само че този път употребява разнообразни обекти от тези в обучителните масиви от данни. И този път PLATO демонстрира, че знае доста добре какво би и какво не би трябвало да се случва. На процедура изкуственият разсъдък показва, че може да се образова и даже да надгражда своите базови познания.

Уви, PLATO към момента не разсъждава изцяло като 3-месечно дете. Така да вземем за пример когато му демонстрират сюжети, които не включват каквито и да било обекти, той показва изненада в надалеч по-малка степен. Същото важи и в случаите, когато тестовите и обучителните модели са сходни.

Също по този начин видеата, с които PLATO е подготвен, включват спомагателни данни, които му оказват помощ да разпознава обектите и техните придвижвания в три измерения.

По всичко проличава, че с цел да може да добие по-пълна картина, изкуственият разсъдък въпреки всичко се нуждае от спомагателни познания.

И въпреки всичко актуалното проучване би могло да хвърли повече светлина върху човешкото схващане и да ни помогне да построим по-добри изкуствени интелекти, основани на него.

Изследването е оповестено в Nature Human Behaviour.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР