Учени са разкрили механизма, чрез който местата, свързани с отрицателни

...
Учени са разкрили механизма, чрез който местата, свързани с отрицателни
Коментари Харесай

Ето как как местата, свързани с отрицателни преживявания, се открояват в паметта

Учени са разкрили механизма, посредством който местата, свързани с негативни прекарвания, се запечатват в паметта, заяви институтът " Рикен ".

Внезапната среща с мечка по време на разходка в гората, да вземем за пример, запечатва в спомените както животното, по този начин и мястото. Трима невролози от " Рикен " са разкрили по какъв начин тази информация се интегрира в авансово съществуващи мисловни карти при плъхове. 

Изследователите са открили, че гризачите укрепват спомените за отрицателни прекарвания на познати места, като ги възпроизвеждат с преимущество в съзнанието си.

Откритието им може да откри приложение в лекуването на болести при хората, като да вземем за пример посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Когато едно животно изследва ново място, то генерира мисловна карта на региона, която по-късно може да си напомни. Тази мисловна карта се основава от специфични неврони, познати като кафези на мястото, които се намират в хипокампуса. Различни кафези на мястото се задействат, до момента в който животното се движи из региона. Когато обаче се върне на място, което е посещавало преди, същата клетка на мястото се задейства още веднъж.

Този механизъм за картографиране към този момент е добре свестен, само че оставаше неразбираемо по какъв начин животните включват мемоари за неща, които им се случват, когато посещават още веднъж картографирано по-рано място, написа Българска телеграфна агенция. Значимите събития се запечатват в паметта дружно с мястото, на което са се случили, до момента в който незначимите детайлности е по-вероятно да бъдат забравени, изясняват учените.

" Например, в случай че се разхождате по позната пътека, евентуално няма да си спомните всички детайлности за нея ", споделя Джошуа Джохенсън от изследователския екип. " Ако обаче се появи мечка и ви нападне, ще си спомните доста детайлности за животното, както и за заобикалящата ви среда. Искаме да разберем по какъв начин се образуват тези по-сложни мемоари ", добавя специалистът.

Джохенсън, взаимно с сътрудниците си Джейк Ормънд и Саймън Серка, е открил, че невроните, в които се съхраняват отрицателните прекарвания, се намират настрана, само че в съседство с клетките на мястото в хипокампуса, и че спомените се укрепват посредством повтаряне на прекарването. 

Работата на тримата учени е оповестена в The Journal of Neuroscience.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР