Учени прилагат нова технология за проследяване, която използва компютърно зрение.

...
Учени прилагат нова технология за проследяване, която използва компютърно зрение.
Коментари Харесай

Учени използват специални технологии за проследяване, за да разберат как мравките намират храната си

Учени ползват нова технология за следене, която употребява компютърно зрение. Технологията следи обособени пустинни мравки през целия им живот и разкрива забавни изводи по отношение на това по какъв начин животните се ориентират в естествена среда и по какъв начин намират храната си.

Това написа в прессъобщение, оповестено от Университета в Шефилд в петък.

Изследователите откриха, че мравките се учат необикновено бързо – запаметяват пътя към дома си единствено след едно минаване през маршрута. Те също по този начин означават, че мравките са способни да откриват и други пътища, достигащи същата цел (по-кратки или по-заобиколни), като това демонстрира, че имат разнообразни тактики.

Новата технология, употребена за събиране на цялата тази информация, е наречена CATER (Combined Animal Tracking & Environment Reconstruction) и в този момент се употребява за проучване на други животни. Системата е построена посредством изкуствен интелект и компютърно зрение, с цел да наблюдава позицията на насекомо и даже може да действа макар всички останали обекти към мравките, трудностите и сенките.

„ Уловихме тези данни по време на лятна екскурзия, само че бяха нужни 10 години, с цел да се построи система, способна да извлича данните. Така че може да се каже, че е било десетилетие в развой на основаване “, сподели доктор Майкъл Манган, старши учител по машинно образование и роботика в Университета в Шефилд и водещият откривател зад новата система.

„ Винаги съм бил удивен от това по какъв начин тези инсекти могат да се придвижват на дълги дистанции – до 1 км – в разнообразни места, където температурите са над 50 градуса по Целзий “, прибавя той.

Лист и химикал

„ Досега пустинните мравки са били проследявани на ръка с лист и химикал – това включва основаване на мрежа на земята с шнур и колове, а държанието им се следи в самата мрежа. Друг способ, употребен за това, е системата GPS, само че оборудването е скъпо и с ниска акуратност “.

„ Липсата на на ниска цена, постоянен метод за хващане на прецизния маршрут на инсекти докара до пропуски в познанията ни за държанието на пустинните мравки. По-конкретно за това по какъв начин научават образни направления, какъв брой бързо го вършат и какви тактики употребяват, които могат да опростят задачата “.

Прозренията, събрани от опити, извършени с CATER, към този момент се трансформират в търговски артикули от отделяща се компания на Университета в Шефилд, наречена Opteran. Тези специалисти вършат назад инженерство на мозъци на инсекти, с цел да произведат извънредно постоянна самостоятелност, употребявайки евтини датчици и калкулации.

„ Пустинните мравки са идеалното ентусиазъм за роботи от последващо потомство – те се придвижват на дълги дистанции, минават през тежки направления и не разчитат на следи от феромони като другите мравки или на GPS и 5G като сегашните роботи “, добави Манган в изказването.

„ Надяваме се, че нашият инструмент ще ни разреши да изградим по-пълна картина за това по какъв начин насекомите се учат да ръководят своите местообитания, като това ще способства към нови научни познания и ще осведоми инженерите за това по какъв начин биха могли да изградят изкуствени системи с сходен потенциал. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР